Kosovo sijaitsee Kaakkois-Euroopassa Balkanin niemimaalla. Naapurimaita ovat etelässä Makedonia, pohjoisessa Serbia, lännessä Montenegro ja lounaassa Albania.
Kosovon maasto on pääosin vuoristoista, ja korkeimmat huiput nousevat yli kahteen ja puoleen kilometriin.
Asuntojen vuokramarkkinat ja -käytännöt vaihtelevat kaupungeittain ja asuinalueittain. Kiinteistövälitysyhtiöitä on monia. Lisäksi omistajat vuokraavat asuntoja suoraan. Asuntoja on mahdollista vuokrata kalustamattomina tai kalustettuina.
Suuri kansainvälisten työntekijöiden määrä on nostanut vuokria, mutta vuokrataso on kuitenkin selvästi Suomea halvempi. Asuntojen taso vaihtelee merkittävästi. Lisäksi toistuvat sähkökatkot ovat ongelma monilla alueilla. Varsinkaan kerrostaloissa ei ole generaattoreita. Vettä on saatavilla ympäri vuorokauden, mutta katkot vedenjakelussa ovat yleisiä. Pienemmissä kaupungeissa ja kylissä vedenjakelu on Pristinan aluetta epävarmempaa.
Julkinen liikenne on kehittynyt viime vuosina ja on melko kattava, mutta reiteistä ja aikatauluista voi olla hankala löytää tietoa muilla kuin paikallisilla kielillä. Oma auto voi olla tarpeellinen. Suomalainen ajokortti on voimassa Kosovossa. Auton omistajalla on normaalikäytännön mukaisesti oltava ajoneuvon rekisteröinti- tai omistusasiakirjat. Omalla tai vuokratulla autolla maahan saapuessa tulee huomioida että ”vihreä kortti” ei ole voimassa Kosovossa. Rajalla on ostettava erillinen pakollinen kosovolainen liikennevakuutus. Suomalaisen autovakuutuksen voimassaolo on syytä tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä. Kosovon rekisterikilvillä varustetulla autolla ajaminen Pohjois-Kosovossa tai Serbiassa ei ole suositeltavaa.
Autonvuokraus on mahdollista (muun muassa Europcar, Hertz, yksityiset yritykset). Vuokrausta tehdessä täytyy tarkistaa vakuutusten kattavuus.
Tieverkostoa rakennetaan parhaillaan. Hidastavia tietöitä lukuun ottamatta päätiet ovat enimmäkseen melko hyvässä kunnossa, mutta liikenne on osittain arvaamatonta – liikennepoliisi kuitenkin valvoo ja myös sakottaa, erityisesti ylinopeuksista.
Pimeällä liikuttaessa erityisenä vaarana ovat jalankulkijat ja ilman valoja liikkuvat hitaat ajoneuvot, lähinnä erilaiset traktorit. Lumi ja liukkaus yllättävät joka talvi, ja koska useimmat autoilijat käyttävät kesärenkaita läpi vuoden, onnettomuusriski on silloin korkea.
Auton huolto on ongelmallista, koska tarpeellisia varaosia joudutaan monissa tapauksissa tuomaan naapurimaista. Talvirenkaiden käyttöä suositellaan talvella. Bensa-asemia on paljon, mutta bensan laatu vaihtelee.
Muutamien Pristinan keskustassa ja keskustan ulkopuolella olevien supermarkettien tuotevalikoima on hyvä. Tarjonta on kasvanut viime vuosina, mutta erikoistuotteita on yhä saatavilla rajoitetusti. Erikoisruokavalioita noudattavat eivät välttämättä löydä kaikkia tuotteita Kosovosta.
Monet Kosovossa myytävistä tuotteista, kuten vaatteetja CD- ja DVD-levyt, ovat piraatteja. Pristinassa on muutamia kansainvälisiä vaateketjuja.
Kaupat sulkevat ovensa useimmiten kello 20–22 välillä. Kulmakaupat voivat olla auki myöhempäänkin. Erikoisliikkeet sulkevat ovensa aiemmin. Päivittäistavarakaupat ovat auki myös sunnuntaisin.
Alkoholia myydään niin supermarketeissa kuin pienissä kulmakaupoissa. Tupakointi on hyvin yleistä ja tupakkatuotteita myydään kaupoissa ja kioskeilla.
Kosovossa vallitsee mannerilmasto suurine lämpötilanvaihteluineen. Talvet ovat pitkiä ja kylmiä ja kesät kuumia ja kuivia. Lunta voi sataa marraskuusta huhtikuuhun asti. Kevät ja syksy ovat yleensä lyhyitä, koska myös touko- ja syyskuussa lämpötilat yltävät usein hellelukemiin.
Kosovossa on noin 270 aurinkoista päivää vuodessa. Keskimääräinen sademäärä syksyllä on noin 180 millilitraa ja kesällä noin 130 millilitraa kuukaudessa.
Talvikuukausina ilmansaasteet ja huono ilmanlaatu ovat suuri ongelma erityisesti Pristinassa.
Kosovossa on yksi kansainvälinen lentokenttä Pristinassa, minne liikennöivät muun muassa Austrian Airlines, Adria Airways, Swiss, Turkish Airlines, Norwegian, SAS ja Air Berlin.
Junaliikenne on hyvin vähäistä. Pristinan ja Pejan väliä liikennöi päivittäin kaksi junaa suuntaansa ja Pristinan ja Makedonian pääkaupungin Skopjen välillä päivittäin yksi juna suuntaansa.
Linja-autot ovat yleinen kulkuväline sekä maan sisäisessä että alueellisessa liikenteessä. Lippujen hinnat ovat edullisia. Lippuja voi ostaa linja-autoasemilta tai usein myös suoraan linja-autosta.
Pristinassa ja muissa suurimmissa kaupungeissa liikennöi paikallisbusseja. Usein linja-auton kyytiin voi nousta myös muualta kuin varsinaisilta pysäkeiltä. Hinnat ovat halpoja.
Linja-autoa kätevämpi matkustusvaihto on usein taksi, jotka ovat hyvin edullisia. Pristinassa perustaksa alkaa 1,50 eurosta ja muualla maassa useimmiten eurosta. Matkustajien kannattaa käyttää taksimittarillisia takseja. Taksin voi tilata myös puhelimitse.
Juomarahan antamisesta ei ole selkeitä sääntöjä Kosovossa. Taksimaksun pyöristäminen tasasummaan on tavallista. Juomarahaa on kohteliasta jättää noin kymmenen prosenttia laskun loppusummasta.
Jätteet viedään kaduilla oleviin jäteastioihin. Keräysastioita ei ole. Pullot ja tölkit voi laittaa jäteastiaan erillisessä pussissa, jolloin yksityisen kierrätystoiminnan harjoittajien on helppo poimia ne mukaansa.
Kodinhoitoapua, kuten tilapäistä siivous- ja lastenhoitoapua, on tarjolla edullisesti. Palveluntarjoajista saa vinkkejä kysymällä esim. naapureilta, vuokranantajalta tai talonmieheltä. Varsinaista siivousapua tarjoavia firmoja ei juurikaan ole.
Yksityiset päiväkodit ja koulut
Pristinassa on useita englanninkielisiä, amerikkalaiseen akkreditointijärjestelmään kuuluvia peruskouluja ja lukiota vastaavia kouluja.
International Learning Group (ILG), Kosovo on kansainvälisten työntekijöiden lapsille tarkoitettu kansainvälinen koulu ja esikoulu, joka seuraa Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen opetussuunnitelmien vaatimuksia. Opetusta järjestetään myös pienemmille lapsille, kokonaisuudessaan koulu tarjoaa opetusta 2–13-vuotiaille.
Pristina High School keskittyy lukio-opetukseen, mutta koulu tarjoaa myös valmentavaa opetusta vuosikursseille 6–8 lukio-opintoja varten. Koulu perustuu amerikkalaiseen opetussuunnitelmaan ja opettajat ovat amerikkalaisia.
American School of Kosova on amerikkalaista opetussuunnitelmaa noudattava koulu, jossa on erityisesti kosovolaisia oppilaita. Sillä on myös englanninkielinen päiväkoti.
Korkeakoulut
Heinäkuussa Pristinassa ja Mitrovicassa järjestetään kansainvälisiä kesäyliopistoja. Pristinan kesäyliopiston opetusohjelmaan kuuluu myös albanian kielen kursseja.
American University of Kosovo Germia-puiston lähellä Pristinassa kuuluu amerikkalaiseen akkreditointijärjestelmään ja sieltä valmistuvat saavat todistuksen myös Rochester University of Technologysta.
Kielikurssit
Vieraita kieliä voi opiskella British Councilissa ja Ranskan kulttuurikeskuksessa. Albaniaa, serbiaa ja muita vieraita kieliä voi opiskella yksityisissä kielikouluissa, joita on paljon ympäri kaupunkia. Myös yksityisopetus on mahdollista.
Julkisia käymälöitä ei ole, mutta lähes kaikissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa on WC. Käymälöiden taso vaihtelee.
Tuotaessa lemmikkieläimiä Kosovoon kannattaa voimassaolevat säännökset tarkastaa paikallisilta viranomaisilta, esimerkiksi Kosovon suurlähetystöstä Tukholmasta.
Kosovon autokanta kasvaa koko ajan. Varsinkin Pristinassa liikennettä on paljon ja se ruuhkautuu usein, koska kaupunkien keskustoja ei ole suunniteltu nykyisille automäärille.
Liikenneonnettomuuksia on paljon ja vierailijoiden tulisi olla varovaisia liikenteessä. Kaupungeissa ja valtateillä ajetaan usein ylinopeutta ja riskiohitukset ovat yleisiä. Maaseudulla tiet voivat olla hyvin heikossa kunnossa. Uusia teitä kuitenkin rakennetaan tällä hetkellä paljon.
Hotelli- ja majoitustarjonta on laaja. Kaupunkien ulkopuolella on runsaasti halvempia motelleja. Pristinassa ja Prizrenissä on useita hostelleja. Myös yksityishenkilöt vuokraavat asuntojaan paljon matkailijoille.
Kosovossa on käytössä metrijärjestelmä.
Rahtitavaran kuljetus on mahdollista meri-, maa- ja lentorahtina. Merirahtia voidaan lähettää tai vastaanottaa esimerkiksi Kreikan, Albanian, Montenegron ja Kroatian satamiin. Muuttokuljetukset Kosovoon ovat naapurimaita huomattavasti kalliimmat.
Useimpien pankkien automaateista voi nostaa rahaa Visalla, Visa Electronilla ja Mastercardilla. Käteistä käytetään yhä paljon, vaikka kortit ovat yleistymässä. Suurimmissa kaupoissa voi yleensä maksaa kortilla.
Western Union -rahalähetyspisteitä on kaupungeissa.
Parturi-kampaamoliikkeitä on runsaasti. Hinnat ovat huomattavasti halvempia kuin Suomessa.
Kosovon postiyhtiö PTK hoitaa postin ulkomaille. Suomeen posti kulkee alle viikossa. Postinjakelu on melko luotettavaa, mutta Kosovossa ongelmia tuottavat epäselvät kadunnimet. Kaikki Serbian kautta kulkeva posti ei päädy perille Kosovoon.
Kosovon maakoodi on +383. Matkapuhelinoperaattorit saattavat kuitenkin yhä käyttää myös joko Monacon +377 tai Slovenian +386 verkkoja ja kiinteässä puhelinverkossa Serbian +381 ja Slovenian +386 maakoodeja. Paikallisen SIM-kortin hankinta on helppoa ja halpaa. Prepaid-liittymät ovat suosittuja. 3G-liittymä on myös saatavilla.
Jos valitsee IPKO:n tai Valan operaattoriksi suomalaiseen matkapuhelinliittymään, hinnat ovat samat kuin EU-maiden välillä.
Kosovolaisten pukeutuminen ei pääpiirteiltään juuri poikkea Länsi-Eurooppalaisesta pukeutumisesta.
Vaikka enemmistö kosovolaisista on muslimeja, huivit naisilla ovat harvinaisia. Uskonto ei juuri näy katukuvassa.
Pristinassa on halpoja vartioituja parkkialueita. Useimmiten paikalliset pysäköivät autonsa sinne, missä on tilaa. Usein autoja parkkeerataan muun muassa jalkakäytäville.
Kosovon albaanien ruokakulttuuri on saanut paljon vaikutteita erityisesti turkkilaisesta keittiöstä ja siinä on paljon yhteistä muiden alueen maiden kanssa. Kosovolainen ruoka on varsin lihapitoista, mutta kasviksiakin tarjotaan paljon. Öljyä ja suolaa käytetään suomalaiseen ruokaan verrattuna huomattavasti enemmän.
Pristinassa on paljon hyvätasoisia ravintoloja, baareja ja kahviloita. Etenkin italialaisvaikutteisten ravintoloiden määrä on huomattava. Pristinassa on myös monia etnisiä keittiöitä sekä muutamia kasvisruokaravintoloita. Ravintoloiden hintataso on Suomen hintatasoa alhaisempi.
Asenteet samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin ovat pääosin kielteisiä, vaikka laissa homo- ja lesbosuhteet sallitaan. Samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröinti ei ole mahdollista.
Suomi-kuva on Kosovossa myönteinen. Suomi tunnetaan muun muassa teknologiasta ja korkeatasoisesta koulutuksesta. Presidentti Martti Ahtisaaren työ Kosovossa tunnustetaan laajasti.
Sähkövirran jännite on yleisesti 220 volttia (50Hz).
Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen. Kosovossa tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa Suomen terveysviranomaisilta ennen matkaa.
Yleinen hätänumero Kosovossa on 112, mutta avun saaminen on epävarmaa erityisesti Pristinan ulkopuolella. Hätätilanteessa voi hakeutua lähimpään sairaalaan, mutta terveydenhoitopalvelujen taso vaihtelee.
Julkiset sairaalat eivät vastaa länsimaista tasoa. Varsinkin Pristinan alueella on lukuisia yksityisiä sairaaloita.
Kosovo on melko turvallinen kohde, ja kosovolaiset ovat hyvin vieraanvaraista väkeä. Mielenilmauksia ja protesteja esiintyy Pristinassa ajoittain, mutta tämä ei juuri vaikuta yleiseen turvallisuuteen. Pohjois-Kosovossa saattaa toisinaan esiintyä levottomuuksia. Normaalia varovaisuutta tulee noudattaa, erityisesti taskuvarkaiden ja liikenteen suhteen.
Mikäli ottaa lähikuvia ihmisistä julkisilla paikoilla, on siihen kohteliasta pyytää lupa. Raja-alueilla ja sotilaskohteissa kuvaaminen on normaalisti kielletty.
Kosovossa on käytössä euro. Serbienklaaveissa ja Pohjois-Kosovossa käytetään pääasiassa Serbian dinaareja, mutta eurotkin hyväksytään yleensä maksuvälineeksi.
Pristinassa on yksi isompi puisto, Germia, joka on suosittu virkistyspaikka. Kaupungissa on myös kuntosaleja, tennisklubeja ja joogasaleja. Lisäksi ympäri maata löytyy maauimaloita, mutta veden laatu on usein huono.
Patikointiin Kosovo tarjoaa kauniit puitteet. Merkittyjen reittien määrä kasvaa koko ajan. Esimerkiksi Pejan lähellä olevassa Rugovan laaksossa on merkittyjä patikointireittejä, joissa pääsee helposti nauttimaan vuoristomaisemista. Myös opastettuja retkiä on tarjolla runsaasti.
Pristinan ohella muista kaupungeista muunmuassa Prizren, Mitrovica ja Dakovica ovat kiinnostavia kohteita.
Jos on saapunut Kosovoon muualta kuin Serbiasta, eikä passissa ole Serbian maahantuloleimaa, rajan ylitys Kosovosta suoraan Serbiaan ei ole mahdollista, vaan maasta tulee poistua muuta kautta.