Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Finlands ambassad, Pristina: Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Tel. +383 38 737 000, E-post: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 31.12.2010 | UtrikesministerietFinlands ständiga representation vid EU, Bryssel

Kom ihåg flyttanmälan – försäkra dig om att du kan rösta i vårens riksdagsval

Foto: Joanna Moorhouse / RiksdagenFör att finska medborgare ska få sin anmälan om rösträtt i riksdagsvalet våren 2011 måste adressuppgifterna i befolkningsdatasystemet stämma. Om du bor utomlands måste du själv meddela din adress till magistraten i Finland. Det lönar sig också att meddela adressen till den finländska beskickningen ifall den skulle behövas i en krissituation.

1. Anmäla adress till befolkningsdatasystemet vid flyttning till eller i utlandet

När du flyttar utomlands från Finland eller flyttar i utlandet ska du göra en flyttanmälan (befolkningsdatalagen 21.8.2009/661). Ändringarna ska anmälas till det finländska befolkningsdatasystemet som upprätthålls av magistraterna. Du kan göra flyttanmälan på en elektronisk blankett.

När adressuppgifterna är uppdaterade i befolkningsdatasystemet kan du bland annat vara säker på att du får en anmälan om rösträtt, som skickas ut i samband med val. I anmälan står det var och när du kan rösta. Om du bor utomlands får du adressuppgifter till röstningslokaler utomlands som bilaga till anmälan.

Lagen om befolkningsdatasystemet förpliktar också finska medborgare som vistas utomlands att omedelbart anmäla ändringar i personuppgifterna som sker under vistelsen utomlands, såsom barns födelse, äktenskap, skilsmässa och namnändring.

En förutsättning för att du ska kunna ansöka om pass är också att du har en finländsk personbeteckning och att dina uppgifter i befolkningsdatasystemet är korrekta.

Magistraterna skickar inte adressuppgifter för finländare som bor utomlands till de finländska utlandsmyndigheterna, det vill säga ambassaderna, konsulaten eller deras kontor, utan var och en måste själv anmäla dem.

2. Anmäla personuppgifter till en finländsk beskickning för eventuella krissituationer

Det snabbar upp hjälpen i krissituationer om de finländska beskickningarna har kontaktuppgifter till de finländare som bor i och besöker deras verksamhetsområden. Beskickningarna upprätthåller en förteckning över finländare som bor i landet ochsom anmält sina uppgifter. Personuppgifterna behandlas alltid konfidentiellt i enlighet med bestämmelser om datasekretess och lagen om konsulära tjänster.

De finländska utlandsmyndigheterna skickar inte adressuppgifter för finländare som bor utomlands till magistraterna i Finland, utan det är varje medborgares rätt och skyldighet.

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 10.2.2011


© Finlands ambassad, Pristina | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter