Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Finlands ambassad, Pristina: Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Tel. +383 38 737 000, E-post: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 28.10.2011 | Utrikesministeriet

Utrikesminister Enver Hoxhaj: Kosovo blickar mot Europa

”Varje europeiskt land borde ha möjlighet att ansluta sig till EU när det är redo för det”, framhöll Kosovos utrikesminister Enver Hoxhaj som den 27 oktober träffade utrikesminister Erkki Tuomioja i Helsingfors.

Minister Tuomioja underströk att Finland ämnar fortsätta stöda Kosovo och hjälpa landet på vägen till Europa. ”Det europeiska perspektivet hjälper att i framtiden normalisera relationen mellan länderna i regionen”, sade Tuomioja.

Diskussionen berörde också det rådande läger i Europa och Kosovos angelägenheter, så som förhållandet till grannländerna.

Minister Hoxhaj tackade för den hjälp som Finland gett Kosovo under landets kritiska perioder. Finland var bland annat en av de första staterna som erkände Kosovos självständighet. Finland har också deltagit i de fredsbevarande styrkorna KFOR och i rättsstatsinsatsen EULEX-Kosovo.

Minister Hoxhaj var rörd över det stöd han fått av minister Tuomioja för sitt lands strävanden att i framtiden bli medlem i EU. Han ville också lyfta fram Finlands stöd i verkställandet av Martti Ahtisaaris fredsplan. I planen ingår integration av minoriteter i staten Kosovo genom decentralisering, och insatser för att utveckla ekonomin och landsbygden. Ministern betonade att genom att följa planen kan man lösa de spänningar som råder i norra Kosovo.

Minister Hoxhaj konstaterade att Kosovo vill undvika att regionen isoleras och hoppades att alla stater på Balkan riktar sina blickar mot Europa.
 

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 28.10.2011


© Finlands ambassad, Pristina | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter