Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen suurlähetystö, Pristina: Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 18.2.2016

Sinikka Salon aika palata takaisin Suomeen

Oikeushammaslääkäri sekä Oulun apulaiskaupunginjohtaja Sinikka Salo on johtanut viimeisen vuoden ajan EU-hanketta Kosovossa, jonka tarkoituksena on ollut parantaa ja uudistaa Kosovon oikeuslääkintäosaston rakenteita, hallintoa ja toimintoja. Nyt EU-hanke on saavuttanut pisteen, jossa Sinikan on aika muuttaa takaisin Suomeen. EU-hanke tulee jatkumaan vielä, ja Sinikka tulee ajoittain käymään Kosovossa seuraamassa työnsä tuloksia, mutta nyt on tullut aika hieman muistella mennyttä vuotta Kosovossa.

Suomen Suurlähetystö Pristina
Tohtori Sinikka Salo kotinsa parvekkeella.
Tohtori Sinikka Salo kotinsa parvekkeella.

Sinikan matka kohti Kosovoa alkoi, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kansainvälisen yksikön johtaja otti Sinikkaan yhteyttä. EU-hankkeeseen etsittiin Team Leaderia, jolla tuli olla kansainvälisen tason johtamistaitoja ja oikeuslääketieteen osaamista. Irrottautuminen Oulun kaupungin johtotehtävistä ja muutto Kosovoon mahdollistui alkuvuodesta 2015.

Aikaisemmin Kosovo oli tullut Sinikalle tutuksi sodan ja sitä seuranneen rauhanturvaoperaation kautta. Ensimmäinen kysymys maata mietittäessä oli sama kuin monella muullakin suomalaisella: onko siellä turvallista? Mielikuva Kosovosta rakentui lopulta hataralle ja osittain värittyneelle pohjalle. Vaikka Suomessa asuukin melko iso kosovolaisten yhteisö, silti tietomme heidän kotimaastaan on vähäistä. Sinikka näkeekin, että reilu vuosi uudessa maassa ja kulttuurissa on ollut ihanaa oppimisen aikaa koko Länsi-Balkanin alueesta. Sinikka ja hänen miehensä ovatkin matkustelleet paljon vuoden aikana. Erityisesti luonnonnähtävyydet Sinikka näkee asioiksi, jotka Kosovossa vetävät puoleensa. Kehittämistä Kosovolla vielä riittää varsinkin opastamisessa ja turismin edellytysten luomisessa, mutta jo vuoden aikana kehitystä on tullut. Prizren, Gračanican luostari ja Pejan suunnalta löytyvät luonnonnähtävyydet ovat jääneet erityisesti mieleen Sinikalle ja hänen miehelleen.

Kosovossa ollessaan Sinikka on huomannut, kuinka ystävällisiä ja yhteisöllisiä kosovolaiset ovat. Sinikka ja hänen miehensä ovat tunteneet itsensä erittäin tervetulleiksi, ja aina löytyy apua, mikäli siihen on tarvetta. Juuri ihmisiä ja ihmissuhteita Sinikka tulee kaipaamaan Kosovosta. Ihmisten välinen vuorovaikutus on myös asia, jolle Sinikka antaa paljon painoarvoa – viime kädessä se on asia, jonka avulla hankkeet ja kehittämistyö toteutuvat ja onnistuvat. Kansainvälistä ryhmää johtaessaan Sinikka näkee yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi sen, että osaa kertoa, mikä on paras tapa edetä asiassa ja saada paikalliset ymmärtämään, miten he voivat tätä tietoa hyödyntää. Toimiminen kansainvälisen politiikan ja diplomatian ytimessä ovat tuoneet Sinikalle paljon henkistä ja tiedollista kehittymistä. Varsinkin kansainvälisessä työyhteisössä johtaminen, jossa tarkoituksena on saada vastapuoli ymmärtämään ehdotus, kehittää ihmistä paljon. Käskyttämisellä ei pitkälle pääse.

Oman työn arvostaminen on asia, josta Sinikka iloitsee omassa työyhteisössään. Jokainen on ylpeä omasta työstään riippumatta siitä, mitä tekee ja tämän Sinikka näkee hienona saavutuksena. Tämä on myös yksi asia, josta suomalaiset voisivat ottaa oppia. Kosovolla on toki vielä paljon kehitettävää, mutta se ei tarkoita sitä, etteivät myös suomalaiset voisi oppia jotain kosovolaisilta. Sinikan mielestä suomalaisten tulee varata riittävästi aikaa vuorovaikutukselle, kommunikaatiolle ja yhdessä pohtimiselle. Onko meillä suomalaisilla töissä nykyään liian kiire, ja ehdimmekö miettimään yhdessä asioita läpi?

Mielikuva Kosovosta on vuoden aikana muuttunut dramaattisesti. Sinikka näkee Kosovon toimivana ja ennen kaikkea yhteiskuntana, joka haluaa päästä eteenpäin. Kosovon tulevaisuus on mahdollisuuksia täynnä. Kunnon demokratiakehityksen tieltä on silti vielä poistettava korruptiota ja nepotismia. Nämä ovat asioita, jotka estävät ihmisten yhdenvertaisen kohtelun, ja tämä on asia, josta Sinikka on huolissaan Kosovossa. Henkilökohtaisesti hän ei tätä ole kohdannut, mutta se on asia, joka saa huolestuneeksi kun mietitään yhdenvertaisia mahdollisuuksia kaikille kosovolaisille. Ihmisten perusasenne on asia, jonka Sinikka näkee vahvuutena täällä. Ihmisillä on halua tehdä töitä ja päästä eteenpäin, varsinkin nuorilla. Nuorissa hän näkee potentiaalia, mutta heille on annettava myös mahdollisuus. Viisumivapaus kosovolaisille toisi tien parempiin opiskelu- ja työmahdollisuuksiin ulkomailla, ja samalla se auttaisi rakentamaan yhteiskuntaa Kosovossa.  

Suomessa Sinikkaa odottavat suuret uudistamishankkeet, ja paluu tuleekin olemaan mielenkiintoista.  Tekemistä Oulun apulaiskaupunginjohtajalle tulee varmasti riittämään, mutta hän ei suostu sulkemaan ovea, mikäli uusia mielenkiintoisia työtarjouksia tulee ulkomailta. Paikan päällä olemisen hän näkee tärkeänä asiana, koska silloin pääsee elämään osana sitä ympäristöä, jota on tarkoitus kehittää.

Viimeisenä asiana Sinikka haluaa nostaa esille Suomen suurlähetystön roolin Kosovossa. On maita, joissa suurlähetystön rooli ei ole niin merkittävä, mutta täällä Kosovossa suurlähetystön tuella on todella merkittävä vaikutus ja sitä arvostetaan. Suurlähetystön tuleekin arvostaa työtään ja tukeaan kosovolaisille, koska sillä voidaan vaikuttaa suuresti ihmisten elämään.

Tulosta

Päivitetty 18.2.2016


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot