Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Rauhassa on kyse tahdosta: 10 vuotta ratkaisuja maailman kriiseihin - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 31.3.2011 | Ulkoministeriö

Rauhassa on kyse tahdosta: 10 vuotta ratkaisuja maailman kriiseihin

Kypros ja Namibia. Irlanti ja Aceh. Darfur ja Kosovo. Suomalaiset rauhanvälitystyön ammattilaiset ovat olleet ratkomassa näitä ja lukuisia muita vaikeita konflikteja ympäri maailmaa. Heistä tunnetuin, presidentti Martti Ahtisaari on todennut, että ”rauhassa on kyse tahdosta. Kaikki konfliktit voidaan ratkaista, eikä niitä saa päästää pitkittymään tekosyiden varjolla.” Tässä hengessä Ahtisaaren järjestö Crisis Management Initiative järjestää huhtikuussa 10-vuotisjuhlaseminaarin, jossa rauhanvälityksestä käytävään keskusteluun osallistuu muun muassa Kofi Annan.

Jokainen rauha on laulun arvoinen

Martti AhtisaariMartti Ahtisaari. Kuva: CMI

CMI:n saavutuksia juhlitaan tutustumalla tulevaisuuden haasteisiin. Järjestön 10-vuotisjuhlaseminaarin teemana on Every Peace Matters: jokainen rauha on tavoittelemisen arvoinen. Seminaari pyrkii avaamaan erilaisia näkökulmia konfliktien ratakisuun ja rauhanvälitykseen.

Mukana on maailmanluokan vaikuttajia niin rahoittajien kuin välittäjien tahoilta. Tilaisuuteen osallistuu YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan. Seminaaria voi seurata livenä verkossa 19.4. klo 14-18 Suomen aikaa osoitteessa: www.mtv3.fi

Juhlaseminaari on tänä vuonna ensimmäinen osa Ahtisaari-päiviä, joiden toinen osa järjestetään ulkoasiainministeriön ja partnereiden yhteistyönä syksyllä 2011.

Ahtisaari ja CMI

Päätettyään kautensa Suomen presidenttinä (1994 - 2000) Ahtisaari palasi kokopäivätoimisesti rauhanvälitystyöhön. Tätä varten hän perusti Crisis Management Initiativen (CMI). CMI on itsenäinen kansalaisjärjestö, joka tuottaa sekä tietoa että käytännön ratkaisuja rauhanprosesseihin ja konfliktien ratkaisuun.

Every Peace Matters -logoAhtisaaren mukaan ”lähtökohtana rauhan työssä pitäisi aina olla konfliktin ennalta ehkäiseminen.” Mikäli yhteiskunta voidaan pitää turvallisena, konfliktien todennäköisyys laskee. CMI:n perustehtäväksi mainitaankin kestävän turvallisuuden vahvistaminen.

Käytännön työssä ” CMI tuo turvallisuus- ja kehityspolitiikan kysymyksiä lähemmäksi toisiaan ja pyrkii osaltaan vahvistamaan kansainvälisen yhteisön toimintakykyä konfliktien ratkaisemisessa.” Toisin sanoen, rauhanvälitys on vain yksi osa laajan, kestävän turvallisuuden edistämistä

CMI toimi keskeisenä välittäjä mm. Acehin rauhanprosessissa, minkä ansiosta Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2008. Nykyään järjestöllä on jatkuvasti useita hankkeita ja toimeksiantoja ympäri maailmaa.

Ahtisaari suhtautuu menestykseen vaatimattomasti: ”Sen paremmin Martti Ahtisaari tai Pekka Haavisto eivät ole mitään ihmemiehiä. Tunnen tällaisia ihmisiä vaikka kuinka paljon tässä maassa [Suomessa],” hän totesi televisiohaastattelussa joulukuussa 2010.

Verkossa:

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 31.3.2011


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot