Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Fred är en fråga om vilja: 10 år av världskrislösning - Finlands ambassad, Pristina : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Tel. +383 38 737 000, E-post: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 31.3.2011 | Utrikesministeriet

Fred är en fråga om vilja: 10 år av världskrislösning  

Cypern och Namibia. Irland och Aceh. Darfur och Kosovo. De finländska fredsmäklarproffsen har varit med och löst dessa svåra konflikter, och dessutom många till på olika håll i världen. Den kändaste av fredsmäklarna är president Martti Ahtisaari som har konstaterat att ”Fred är en fråga om vilja. Alla konflikter går att lösa, och det finns inga ursäkter för att låta dem fortgå”. Det här är den rådande andan när Ahtisaaris organisation Crisis Management Initiative ordnar sitt tioårsjubileum i april. Det sker i form av ett seminarium där bland andra Kofi Annan deltar i en diskussion om fredsförmedling.

Varje fred är värd en sång

Martti Ahtisaari. Foto: CMIMartti Ahtisaari. Foto: CMI

CMI firar sina framgångar genom att sätta sig in i framtida utmaningar. Temat för jubileumsseminariet är Every Peace Matters: Varje fred är värd att arbeta för. Seminariet strävar efter att upptäcka nya synvinklar på konfliktlösning och fredsmäkling. Deltagarna är opinionsbildare av världsklass, så väl när det gäller finansiärer som fredsmäklare. FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan kommer också att delta. Man kan följa med seminariet live på webben den 19 april, klockan 14-18 finsk tid på www.mtv3.fi.

Jubileumsseminariet är den första delen av de Ahtisaaridagar vilkas andra del kommer att arrangeras under hösten 2011, i samarbete mellan utrikesministeriet och samarbetspartners.

Ahtisaari och CMI

Efter att ha avslutat sitt mandat som Finlands president (1994-2000) återvände Ahtisaari till fredsförmedlingsarbete på heltid. För detta ändamål grundade han Crisis Management Initiative. CMI är en självständig frivilligorganisation som producerar såväl information som praktiska lösningar för fredsprocesser och konfliktlösning.

everypeacematterslogo”Fredsarbetets utgångspunkt borde alltid vara att förebygga konflikter” anser Ahtisaari.

Om man förmår skapa säkra samhällen minskar sannolikheten för konflikter. Därför är CMI:s främsta uppgift att förstärka hållbar säkerhet.

Den praktiska verksamheten innebär att ”CMI för säkerhets- och utvecklingspolitiska frågor närmare varandra, och strävar för sin del efter att förstärka det internationella samfundets handlingsförmåga vid konfliktlösning”. Med andra ord är fredsmäkling bara en del av främjandet av bredare, hållbar säkerhet.

CMI fungerade som den centrala fredsförmedlaren bland annat vid Acehs fredsprocess, vilket ledde till att Ahtisaari förärades Nobels fredspris år 2008. För närvarande har organisationen många projekt och uppdrag på olika håll i världen.

Ahtisaari själv förhåller sig anspråkslöst till framgångarna: ”Varken Martti Ahtisaari eller Pekka Haavisto är några supermän. Jag känner hur många sådana människor som helst i det här landet [Finland]” konstaterade han i en tv-intervju i december 2010.

På nätet:

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 31.3.2011


© Finlands ambassad, Pristina | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter