Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Rauhanvälitys Kofi Annanin ja entisen lapsisotilaan silmin - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 11.4.2011

Rauhanvälitys Kofi Annanin ja entisen lapsisotilaan silmin

Every Peace Matters on CMI:n 10-vuotisjuhlien tunnus. Kuva: CMILisää tietoa löydät mm. EveryPeaceMatters.com sivuilta. Kuva: CMI

Kuinka rauhaa rakennetaan korkeimmalla poliittisella tasolla? Entä kuinka raakojen ihmisoikeusrikkomusten uhri päätyy hip hop -artistin – ja rauhanaktivistin – uralle? Presidentti Martti Ahtisaaren perustama järjestö Crisis Management Initiative juhlistaa kymmenvuotista taivaltaan 19.4. Helsingissä järjestettävällä seminaarilla, johon on kutsuttu rauhanvälityksen asiantuntijoita Kofi Annanista ja Stephen Heintzista Emmanuel Jaliin.

Erilaisia rauhoja, erilaisia ratkaisuja

CMI:n juhlaseminaarissa käydään läpi useita erilaisia konflikteihin ja rauhanvälitykseen liittyviä ratkaisuja ja tarinoita. Suurlähettiläs Swanee Hunt kertoo kuinka marginalisoituja ryhmiä saadaan rauhanvälityksen piiriin. Huntilla on vuosikymmenien kokemus rauhantyöstä ja erityisesti naisten asemasta ja huomioimisesta rauhanprosesseissa. The Institute for Inclusive Security, jota Hunt johtaa, järjestää tutkimusta ja koulutusta näistä teemoista yli 40 maassa. Instituutin tukena on Huntin perustama, jo 30 vuotta toiminut Hunt Alternatives Fund:

Konfliktin keskellä elämisestä kertoo omakohtaisten kokemusten kautta Emmanuel Jal. Hän syntyi tuntemattomana päivänä 1980-luvun alun sotien repimään Etelä-Sudaniin. 7-vuotiaana hänet pakkovärvättiin lapsisotilaaksi. Viiden vuoden sotakokemusten ja muiden vaikeiden koettelemusten jälkeen hänen onnistui selvitä ja nousta tunnetuksi hip hop –artistiksi. Kolme studioalbumia levyttänyt Jal on kiertänyt maailmaan myös hyväntekeväisyystapahtumissa. Hän on myös kysytty puhuja hallituksien korkeimpia tahoja myöten. Jal on lisäksi perustanut Gua Africa –järjestön, joka auttaa selviytymään sodan ja köyhyyden vaikutuksista Afrikassa.

Seminaarin päättää Yhdistyneitten kansakuntien entinen pääsihteeri Kofi Annan, joka sai työstään Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä YK:n kanssa vuonna 2001. Muut puhujat ja panelistit ovat: Tuija Talvitie (Toiminnanjohtaja, CMI), Stephen Heintz (Toimitusjohtaja, Rockefeller Brothers Fund), ulkoministeri Alexander Stubb, presidentti Tarja Halonen ja presidentti Martti Ahtisaari

Seminaaria voi seurata livenä verkossa 19.4. klo 14-18 Suomen aikaa osoitteessa: www.mtv3.fi. Seminaariin ja CMI:een liittyviä uutisia voit seurata verkossa myös näillä kanavilla:

Seminaari on osa Ahtisaari-päiviä

Ulkoministeri Alexander Stubb ja presidentti Martti Ahtisaari julkistivat Ahtisaari-päivien sisällön maanantaina 4. huhtikuuta Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Päivien ensimmäinen osuus on 19. huhtikuuta järjestettävä Crisis Management Initiative –järjestön 10-vuotisjuhlaseminaari.

Ahtisaari-päivien tarkoituksena on lisätä rauhanvälitystyön tunnettuutta korostamalla erityisesti koulutuksen, tiedon ja viestinnän merkitystä. Päivät koostuvat kolmesta osasta, joita ovat kansainvälisten asiantuntijoiden kokoontuminen, yleisötapahtuma sekä kouluissa järjestettävät tilaisuudet.

Tänä vuonna asiantuntijaosuuden muodostaa CMI:n 10-vuotisjuhlaseminaari Kansallisteatterissa 19. huhtikuuta. Korkean tason kansainväliseen rauhanvälitystyön vaikuttajaseminaariin osallistuu muun muassa YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan.

Yleisöosuus on avoin keskustelutilaisuus presidentti Ahtisaaren kanssa. Se toteutetaan Oulun yliopistolla marraskuussa, Martin nimipäivän tienoilla. Tilaisuutta voi seurata suorana verkossa. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni suomalainen voi osallistua tilaisuuteen verkon kautta.

Ahtisaari-päivää suunnitellaan vietettäväksi myös kouluissa esimerkiksi sovinnon päivänä.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 11.4.2011


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot