Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Fredsmäkling sedd ur Kofi Annans och en barnsoldats perspektiv - Finlands ambassad, Pristina : Aktuellt : Nyheter

FINLANDS AMBASSAD, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Tel. +383 38 737 000, E-post: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 11.4.2011

Fredsmäkling sedd ur Kofi Annans och en barnsoldats perspektiv

Every Peace Matters är logo för CMI:s jubileumsseminarium. Photo: CMIEveryPeaceMatters.com

Hur arbetar man för fred på högsta politiska nivå? Och hur blir ett offer för brutala människorättskränkningar hiphopartist och fredsaktivist? Organisationen Crisis Management Initiative, som har grundats av president Martti Ahtisaari, firar sin tioåriga existens med ett seminarium den 19 april i Helsingfors. Till de inbjudna talarna hör fredsmäklarexperter som Kofi Annan, Stephen Heintz och Emmanuel Jal.

Olika slag av fred, olika slag av lösningar

I CMI:s jubileumsseminarium kommer flera olika lösningar och historier med anknytning till konflikter och fredsmäkling att tas upp. Ambassadör Swanee Hunt berättar hur man får med marginaliserade grupper i fredsförmedlingen. Hunt har tiotals år av erfarenhet av fredsarbete, särskilt av kvinnornas situation och hur den beaktas i fredsprocesser. The Institute for Inclusive Security, som leds av Hunt, arrangerar forskning och utbildning i dessa teman i mer än 40 länder. Institutet stöds av Hunt Alternatives Fund, som har grundats av henne själv och som har verkat i 30 år:

Hur det är att leva mitt i en konflikt berättar Emmanuel Jal om. Han talar av egen erfarenhet. Han föddes i början av 1980-talet i det krigshärjade södra Sudan. Som sjuåring tvångsrekryterades han som barnsoldat. Efter fem år av krigsupplevelser och andra svåra erfarenheter lyckades han repa sig och bli en känd hiphopartist. Han har gett ut tre studioalbum och har turnerat världen runt på välgörenhetsevenemang. Han är också en efterfrågad talare, till och med av regeringar. Jal har grundat organisationen Gua Africa som hjälper människor att överleva krigens och fattigdomens verkningar i Afrika.

Seminariet avslutas av FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan, som förärades Nobels fredspris tillsammans med FN år 2001. Andra talare och paneldeltagare är: Tuija Talvitie (vd, CMI), Stephen Heintz (vd, Rockefeller Brothers Fund), utrikesminister Alexander Stubb, president Tarja Halonen och president Martti Ahtisaari.

Man kan följa med seminariet live på nätet den 19.4. klockan 14-18 finsk tid på www.mtv3.fi. Nyheter med anknytning till seminariet och CMI hittar man på följande webbplatser:

Seminariet är en del av Ahtisaaridagarna

Utrikesminister Alexander Stubb och president Martti Ahtisaari tillkännagav Ahtisaaridagarnas program vid en presskonferens måndagen den 4 april. Den första programpunkten är Crisis Management Initiatives 10-årsseminarium som ordnas den 19 april.

Syftet med Ahtisaaridagarna är att göra fredsmäklararbetet mera känt, genom att särskilt betona betydelsen av utbildning, information och kommunikation. Dagarna består av tre delar: internationella experters sammanträde, ett publikevenemang och tillställningar i skolor.

I år är det CMI:s jubileumsseminarium den 19 april på Nationalteatern som utgör expertinslaget. Det rör sig om ett opinionsbildarseminarium på hög internationell fredsmäklarnivå och bland andra deltar FN:s före detta generalsekreterare Kofi Annan.

Publikdelen utgörs av ett diskussionstillfälle med president Ahtisaari. Det kommer att gå av stapeln vid Uleåborgs universitet i november, vid den tid då det är Marttis namnsdag. Man kan följa med evenemanget live på nätet. Arrangörerna hoppas att så många finländare som möjligt ska kunna delta via nätet.

I enlighet med rapporten om varumärket Finland föreslår UM att man också firar en Ahtisaaridag i skolorna, exempelvis som försoningens dag.

Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 11.4.2011


© Finlands ambassad, Pristina | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter