Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Finlands 72:a regering organiserade sig - Finlands ambassad, Pristina : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Tel. +383 38 737 000, E-post: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 27.6.2011 | Utrikesministeriet

Finlands 72:a regering organiserade sig

Republikens president utnämnde onsdagen den 22 juni Finlands 72:a regering, vilken leds statsminister Jyrki Katainen. Samtidigt befriade presidenten ministrarna i Mari Kiviniemis regering från medlemskap i statsrådet. Den nya regeringen meddelade att den kommer att idka en aktiv och initiativrik utrikespolitik i samråd med presidenten. Statsminister Jyrki Katainen betonade att regeringens linje i fråga om Europapolitiken är positiv, men också målmedveten och realistisk.

Utrikesministeriet på Skatudden lotsas nu av ministrarna Heidi Hautala (till vänster), Erkki Tuomioja och Alexander Stubb. Foto: Eero KuosmanenUtrikesministeriet på Skatudden lotsas nu av ministrarna Heidi Hautala (till vänster), Erkki Tuomioja och Alexander Stubb. Foto: Eero Kuosmanen

Statsminister Jyrki Katainen konstaterade vid sitt besök hos republikens president att den nya regeringen strävar efter att bära sitt internationella ansvar genom att idka en aktiv och initiativrik utrikespolitik i samverkan med presidenten. Han betonade att regeringens linje i fråga om Europapolitiken är positiv, men också målmedveten och realistisk.

"Europeiska unionen är för Finland i det internationella samarbetet forumet för påverkan och det samfund som ökar välfärden och säkerheten i Finland", betonade Katainen.

Den nyutnämnda regeringen klev uppför Ständerhusets trappor, vilka blivit kända under förhandlingsveckorna, till sin första presskonferens. Foto: Eero KuosmanenDen nyutnämnda regeringen klev uppför Ständerhusets trappor, vilka blivit kända under förhandlingsveckorna, till sin första presskonferens. Foto: Eero Kuosmanen

Regeringen höll på kvällen i Ständerhuset en kort presskonferens. Den föregicks av ett konstituerande sammanträde, där man beslutade om ministrarnas arbetsfördelning, medlemmarna i de lagstadgade ministerutskotten och ministrarnas ställföreträdare.

I den av Katainen ledda regeringen ingår sammanlagt 19 ministrar. Tre ministrar är verksamma vid utrikesministeriet.

Utrikesminister Erkki Tuomioja handhar de frågor som hör till utrikesministeriet verksamhetsområde, med undantag av de frågor som hör till Europa- och utrikeshandelsministern eller till utvecklingsministern.

Till Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb hör de frågor inom närområdessamarbetet som hör till utrikesministeriet, de frågor som gäller handelspolitik och de frågor som hör till sekretariatet för nordiskt samarbete. Av de frågor som hör till finansministeriets verksamhetsområde handhar Stubb de frågor som hör till Europeiska unionens budgetråd. Dessutom handhar Stubb de frågor som hör till EU-sekretariatet vid statsrådets kansli, med undantag för frågor som hänför sig till Europeiska rådet, frågor som gäller ändring av Europeiska unionens grundfördrag och utnämningsfrågor i anslutning till Europeiska unionen.

Utvecklingsminister Heidi Hautala handhar de frågor som gäller utrikesministeriets utvecklingssamarbete samt de frågor som hör till avdelningen för ägarstyrning vid statsrådets kansli.
 

Den nya regeringen poserade för sitt första familjeporträtt i trappan inne i Ständerhuset. Foto: Eero KuosmanenDen nya regeringen poserade för sitt första familjeporträtt i trappan inne i Ständerhuset. Foto: Eero Kuosmanen
Skriv ut

Detta dokument

Uppdaterat 27.6.2011


© Finlands ambassad, Pristina | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter