Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Turvakoti Kosovossa: "Surullista ja upeaa työtä" - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 18.8.2011 | Ulkoministeriön kehitysviestintä

Turvakoti Kosovossa: "Surullista ja upeaa työtä"

Kosovolaisen järjestön ylläpitämä turvakoti auttaa ihmiskaupan uhreja Suomen tuella. Sen työntekijät ovat ylpeitä työnsä tuloksista.

Toukokuun lopulla pienkerrostalossa sijaitsevan turvakodin viihtyisissä tiloissa oli kaksi alaikäistä lasta, 8- ja 12-vuotiaat tytöt, joista vanhempi oli joutunut perheensisäisen seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Lisäksi viisi keskuksen asiakkaista on parhaillaan ammattikurssilla. 

”Ihmiskaupan uhrien määrä on vähentynyt, mutta ongelma syventynyt”, sanoo toiminnanjohtaja Hamijet Dedolli. Hänen PVPT- järjestönsä (The Center for Protection of Victims and Prevention of Trafficking in Human Beings) pitää yllä turvakotia ihmiskaupan uhreille Kosovon pääkaupungissa Prištinassa.

Dedolli on erityisen huolestunut nuorten tyttöjen osuuden kasvusta, minkä vuoksi ennalta ehkäisevää työtä tehdään erityisesti 12–16-vuotiaiden nuorten kanssa. Ympärivuorokautisen avun lisäksi keskus järjestää päivätoimintaa riskiryhmiin kuuluville nuorille.

Toiminnan alussa useimmat uhrit tulivat lähialueilta kuten Albaniasta, Moldovasta ja Ukrainasta. Nyt valtaosa on kosovolaisia.

Suomen suurlähetystö tukee turvakeskuksen toimintaa kehitysyhteistyövaroista. 

Turvakoti auttaa ihmiskaupan uhreja Kosovossa. Kuva: Kirsi Tuura8-vuotias tyttö sisarineen on viettänyt puolitoista kuukautta turvakodissa ja toipuu hyvää vauhtia. Kuva: Kirsi Tuura

Verkostot tekevät ennaltaehkäisevää työtä

Vaikka viranomaisten työssä Kosovossa on parantamisen varaa, maassa on Dedollin mukaan hyvät verkostot ihmiskaupan uhrien tunnistamiseksi.

”Ennaltaehkäisevässä työssä ovat mukana sosiaalityöntekijät, opettajat, järjestöt ja poliisi”, hän kertoo.

Keskuksen avustamien uhrien ikähaitari ulottuu kuitenkin yhdeksästä 57 vuoteen. Reilun kymmenen vuoden aikana apua on saanut lähes 600 uhria.

Myös miehet voivat joutua ihmiskaupan uhreiksi, turvakodin työntekijät kertovat. Keskus on auttanut muun muassa kahta 13-vuotiasta albanialaispoikaa.

Valheelliset työ- ja avioliittolupaukset

Romanien keskuudessa kokonainen perhe voi olla ihmiskaupan uhreina esimerkiksi kerjäämisessä, kertoo Isak Skenderi. Hän johtaa romaniyhteisöjen parissa työtä tekevää The Voice of Roma and Ashkali -järjestöä. Romanien asema Kosovossa on erityisen kehno.

Ihmiskauppa

Ihmiskaupassa on kysymys toisen ihmisen hyväksikäytöstä ja kontrolloinnista.  Sen yleisimpiä muotoja ovat pakottaminen seksityöhön ja kerjäämiseen sekä muunlainen pakkotyö.

Ihmiskauppa voi olla sekä maan sisäistä että rajat ylittävää.

Tekijät voivat olla uhrin omaisia, tuttavia tai ystäviä.

http://www.ihmiskauppa.fi

Myös perinteinen tapa myydä alaikäinen tytär toiseen perheeseen naimisiin lähentelee Skenderin mukaan ihmiskauppaa.

 "Ensimmäisellä kerralla siitä on vaikea saada kiinni, sillä isä voi sanoa valmistavansa tytärtä tulevaan avioliittoon ja saavansa sen takia korvauksen. Jos sama tytär myydään useamman kerran, kuten on tapahtunut, kyseessä on selvästi ihmiskauppa”, hän pohtii.

Tavallisin tarina ihmiskaupassa ovat kuitenkin valheelliset lupaukset työpaikasta tai avioliitosta. Usein lupauksia välittää uhrille tuttu henkilö.

Paluu perheeseen aiempaa helpompaa

Uhrien tarpeet kartoitetaan alkukeskustelussa, jossa mukana on psykologi ja lääkäri. Keskuksen palkkalistoilla on kolme psykologia, ja vapaaehtoisten apua saadaan Prištinan yliopistosta.

Kuntoutus alkaa terveyteen liittyvistä asioista. Samalla rakennetaan luottamusta. Sopeutusohjemaan kuuluvat ammattikurssit ovat tärkeitä, sillä uhri on usein kotoisin maalta ja koulunkäynti on jäänyt kesken.

Kaikki halukkaat on toistaiseksi saatu työelämään, mikä on saavutus vaikean työttömyyden vaivaamassa Kosovossa.

”Olemme ylpeitä neuvonta- ja välitystoiminnasta perheille”, keskuksen työtekijät sanovat. Heidän mukaansa perheet ovat aiempaa halukkaampia ottamaan takaisin ihmiskaupan uhrin, vaikka asian kieltäminen onkin aina ensimmäinen reaktio.  

Keskimäärin kuntoutus kestää kolmesta kuuteen kuukautta.

”Surullista ja upeaa – sellaista on työmme”, kuvaa keskuksessa lääkärinä ja koordinaattorina työskentelevä Teuta.

Marja-Leena Kultanen

© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot