Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Ottawakonventionen om förbud mot infanteriminor träder i kraft för Finland den 1 juli - Finlands ambassad, Pristina : Aktuellt

FINLANDS AMBASSAD, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Tel. +383 38 737 000, E-post: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 9.7.2012 | Utrikesministeriet

Ottawakonventionen om förbud mot infanteriminor träder i kraft för Finland den 1 juli

Ottawakonventionen om förbud mot infanteriminor träder i kraft för Finland den 1 juli 2012. Riksdagen godkände Ottawakonventionen den 25 november 2011 och republikens president den 22 december 2011. Finlands anslutningsinstrumentet deponerades hos Förenta nationernas generalsekreterare den 9 januari 2012.

Ottawakonventionen från 1997 förbjuder användning, lagring, produktion och överföring av infanteriminor samt fogar om deras förstöring. Finland har gjort upp en plan om förstöring av infanteriminor som är förfogad av försvarsmakten. Förstöringen kommer att genomföras enligt konventionens åliggande inom fyra år efter att konventionen har trätt i kraft. Ottawakonventionen ålägger ytterligare att förstöra infanteriminor i minerade områden. I Finland finns det inte minerade områden, därför det här åliggande av konventionen åstadkommer inga uppdrag i Finland.

Finland har stött humanitär minhantering sedan år 1991. Humanitär minhantering innebär minröjning, att öka kunskap om de allvarliga konsekvenserna av minor och att hjälpa minoffer. Under pågående år allokerar Finland totalt 5,5 miljoner euro till humanitär minhantering i sju olika länder. Målsättningen är att höja stödet till sex miljoner euro före året 2014. 

Skriv ut

Uppdaterat 9.7.2012


© Finlands ambassad, Pristina | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter