Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomi allekirjoitti kansainvälisen asekauppasopimuksen - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista : Uutiset

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 6.6.2013 | Ulkoministeriö

Suomi allekirjoitti kansainvälisen asekauppasopimuksen

Ulkoministeri Erkki Tuomioja allekirjoitti asekauppasopimuksen (Arms Trade Treaty, ATT) New Yorkissa 3. kesäkuuta 2013. Sopimuksen allekirjoitti yli 60 YK:n jäsenmaata. Allekirjoittajien joukossa olivat kaikki Pohjoismaat, muutamaa lukuun ottamatta kaikki EU-maat, turvallisuusneuvoston pysyvistä jäsenmaista Iso-Britannia ja Ranska. Kiina, Yhdysvallat ja Venäjä eivät olleet allekirjoittajien joukossa.

Ulkoministeri Tuomioja allekirjoitti asekauppasopimuksen. Kuva: UMUlkoministeri Tuomioja allekirjoitti asekauppasopimuksen. Kuva: UM

Suomi on yhdessä Argentiina, Australian, Costa Rican, Ison-Britannian, Japanin ja Kenian kanssa yksi asekauppasopimusprosessin alullepanijoista ja on aktiivisesti osallistunut sopimusneuvotteluihin niiden alusta alkaen. Suomi tulee jatkamaan työtään sopimuksen voimaanastumiseksi mahdollisimman pian. Suomi jatkaa yhteistyötään muiden jäsenmaiden ja kansalaisjärjestöjen kanssa sopimuksen toimeenpanemiseksi.

Asekauppasopimuksessa säädellään tavanomaisten aseiden kansainvälisestä kaupasta ja pyritään estämään niiden laiton kauppa. Sopimus kattaa sotilaskäyttöön tarkoitetut tavanomaiset aseet sekä pienaseet, niiden ammukset, osat ja komponentit. Sopimus on ensimmäinen kansainvälinen sopimus asekaupasta ja se sisältää vahvat ihmisoikeuksiin ja kansainväliseen humanitaariseen oikeuteen pohjautuvat määräykset vientikielloista sekä kriteeristön noudatettavaksi tavanomaisten aseiden vientivalvonnassa. Asekauppasopimukseen sisältyvä muutospykälä mahdollistaa sopimuksen muuttamisen myöhemmässä vaiheessa huomioiden alalla tapahtuvan kehityksen. 

Twitter: #ArmsTreaty#ATT

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 6.6.2013


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot