Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Lähetystö tukee naisten ja lasten terveyskasvatusta Pristinan lähikunnissa - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 4.6.2015

Lähetystö tukee naisten ja lasten terveyskasvatusta Pristinan lähikunnissa

Suomen suurlähetystö Pristina
Kätilö Ilmije Gulan mittaa verenpainetta vastasynnyttäneeltä naiselta.

Kätilö Ilmije Gulan mittaa verenpainetta vastasynnyttäneeltä naiselta.

Kansalaisjärjestö The Ideas Partnership (TIP) tekee arvokasta työtä Fushe Kosovan ja Janjevon kunnissa Pristinan läheisyydessä. Maaliskuun alussa käynnistynyt projekti Healthy Families in a Healthy Environment levittää tietoisuutta terveellisestä ravinnosta, hygieniasta ja ympäristöystävällisistä elämäntavoista ja samalla edesauttaa kaikkein vähäosaisimman väestönosan toimeentuloa ja kouluttautumista.  Hankkeen kohderyhmänä ovat erityisesti romani-, askali- ja egyptiläisyhteisöön (RAE) kuuluvat nuoret naiset ja lapset.

Suomen suurlähetystö Pristina
Lapsia Fushe Kosovan päiväkodissa. Päiväkoti toimii vapaaehtoisvoimin.Lapsia Fushe Kosovan päiväkodissa. Päiväkoti toimii vapaaehtoisvoimin.

Suomen suurlähetystön tuella TIP järjestää oppitunteja yli 100 lapselle viikoittain. Oppitunneilla lapset saavat muun muassa hygieniatarvikkeita, kuten hammasharjat ja hammastahnaa ja heitä opastetaan pitämään huolta terveydestään. Lapsille tarjotaan myös terveellistä välipalaa ja heidät totutetaan siten ravintorikkaampaan ja terveelliseen ruokavalioon. Lisäksi viikoittain yli kaksikymmentä naista osallistuu kasvatustunneille, joissa he saavat tietoa paitsi terveellisestä ravinnosta myös terveyspalveluista perheille.

Projektin avulla tuetaan myös raskaana olevia naisia ja seurataan heidän terveyttään myös raskauden jälkeen. Tyttöjen koulunkäyntiä tuetaan viikoittaisten tyttökerhojen avulla, jossa koulupudokkaiden riskiryhmään kuuluvia tyttöjä kannustetaan ja motivoidaan koulunkäyntiin ja heille kerrotaan mahdollisuuksista kouluttautua ja työllistyä.

Terveellisiä elämäntapoja tuetaan lisäksi pienten kasvimaaprojektien avulla. Fushe Kosovassa muutama perhe on jo aloittanut tomaattien, paprikoiden, salaatin, kaalin ja sipulien kasvattamisen. Projektin avulla perheet voivat tulevaisuudessa saada myös pieniä tuloja. Myöhemmin TIP:n tarkoituksena on aloittaa kompostointiprojekti ja selvittää mahdollisuuksia biokaasun tuotantoon.

Suurlähetystön projektipäällikkö Jehona Ademaj ja apulaisasiantuntija Sara Linnoinen vierailivat Fushe Kosovassa seuraamassa projektin toimintoja. Vierailulla osallistuttiin muun muassa raskaana olevien ja vastasynnyttäneiden naisten tapaamiseen kätilö Ilmije Gulan kanssa. Gulan mittaa naisten verenpaineen, antaa heille tarvittavia vitamiineja ja vinkkejä syömiseen ja imetykseen. Gulan myös ohjaa naiset tarvittaessa lääkäriin ja on edesauttanut naisten pääsyä sairaalaan, mikä on vähentänyt riskialttiita kotisynnytyksiä. Nerxhivane Hasani, 26, kertoo, että ennen kätilö Gulanin tapaamista hän vierasti gynekologille menemistä, mutta nyt hän ymmärtää tarkkailun tärkeyden. Hasani toivoo, että hän olisi saanut samanlaisia neuvoja, kun odotti kahta ensimmäistä lastaan.

Suomen suurlähetystö Pristina
Rouva Bajrami kastelemassa vastakylvettyä kasvimaata.Rouva Bajrami kastelemassa vastakylvettyä kasvimaata.

Ademaj ja Linnoinen vierailivat myös perheiden luona, jotka ovat aloittaneet vihannesten viljelyn. Kasvimaaprojektiin osallistuu tällä hetkellä 11 naista. Kimete Bajramin,35, Nexhybe Zymerin, 30, ja Mevlyde Islamin kasvimaiden siemenet olivat vasta kylvetty, joten tulosten näkyminen vaatii vielä aikaa ja kärsivällisyyttä. Naiset toivovat voivansa myydä pienen osan vihanneksista ja saavansa sitä kautta hieman tuloja. Kaikki tavatuista naisista aviomiehineen olivat työttömiä.

TIP on tehnyt paljon aloitteita Fushe Kosovassa. Vierailulla käytiin myös TIP:n tukemassa, vapaaehtoisvoimin pyörivässä päiväkodissa ja lisäksi TIP on myöntänyt stipendejä vähäosaisille lapsille lukio- ja yliopisto-opintoihin. TIP:n stipendin tuella Pristinan yliopistossa ensimmäistä vuotta englantia opiskeleva Ali Sadriu, 19, työskentelee nyt vapaaehtoisena kasvimaaprojektissa ja Fushe Kosovan päiväkodissa. Sadriu kertoo vapaaehtoistyön olevan hänelle tärkeää työkokemusta, ja kesällä hän pääsee jopa sijaistamaan TIP:n projektikoordinaattoria Arta Ponoshecia.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 18.6.2015


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot