Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomi on vahvasti mukana tukemassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia Kosovossa - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 9.7.2015

Suomi on vahvasti mukana tukemassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia Kosovossa

Suomen suurlähetystö PristinaSuomen ja Ruotsin suurlähetystöt osoittivat tukensa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä. Sateenkaarilippu nousi salkoon suvaitsevaisuuden puolesta. Suomen ja Ruotsin suurlähetystöt osoittivat tukensa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille kansainvälisena homo- ja transfobian vastaisena päivänä. Sateenkaarilippu nousi salkoon suvaitsevaisuuden puolesta.

Kaikilla ihmisillä, huolimatta heidän sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisestaan, tulee olla oikeus turvattuun ja ihmisarvoiseen elämään. Siitä huolimatta Kosovon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen jäsenet kohtaavat usein uhkailua ja syrjintää, eikä vihapuhetapauksia useinkaan käsitellä.  Tavallisesti häirintätapaukset jäävät raportoimatta viranomaisille, ja oikeuteen asti edenneistäkin kanteista vain harvat johtavat syytteeseen. Tämän seurauksena yhteisö on menettänyt luottamuksensa viranomaisiin, eikä syrjinnästä raportointia pidetä tärkeänä. 

Kosovon perustuslaki sekä Kosovon syrjinnän vastainen laki kuitenkin kieltävät sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän. Viimeaikaisen lakimuutoksen myötä laki huomio myös transsukupuolisten oikeudet ja kieltää sukupuoli-identiteettiin perustuvan syrjinnän. Tämän lisäksi Kosovon hallitus hyväksyi päätöksen perustaa neuvonta- ja koordinointiryhmä tarkkailemaan HLBT-yhteisön oikeuksien toteutumista. Edistyksellisistä askelista huolimatta haasteita riittää ratkottavaksi.

Tietoisena seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen heikosta ihmisoikeustilanteesta Suomen suurlähetystö Pristinassa teki päätöksen tukea yhteisön tavoitteita jo vuonna 2012. Kolmen edellisen vuoden aikana suurlähetystö on tukenut paikallisen QESh Kosovo -järjestön työtä.  Järjestön keskeisenä tavoitteena on luoda suvaitsevainen ja turvallinen ympäristö myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille. Yhteistyö on painottunut erityisesti kampanjointiin. Tietoisuutta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen asemasta ja oikeuksista on lisätty niin sateenkaariyhteisön sisällä kuin myös muun kansan keskuudessa. Tämän lisäksi aiheesta on luennoitu Pristinan yliopistossa ja paikallisia poliisiviranomaisia on koulutettu.

Kansainvälisenä homo- ja transfobian vastaisena päivänä, 17. toukokuuta vuonna 2014 Kosovossa marssittiin ensimmäistä kertaa sateenkaarikansan oikeuksien puolesta. QESh Kosovon lisäksi mukana marssin järjestelyissä olivat myös kansalaisjärjestöt CEL (Center for Equality and Liberty) sekä CSGD (Center for Social Group Development). Samana päivänä Kosovon hallitusrakennus valaistiin sateenkaaren värein. Sateenkaarilippu nousi salkoon myös monien suurlähetystöjen ja kansainvälisten organisaatioiden edessä. Toukokuun 17. päivän juhlinnat keräsivät koolle suuren tukijajoukon uudelleen tänä vuonna. Institutionaalisten tukijoiden lisäksi myös Kosovon kansalaiset saapuivat keskusaukiolle osoittamaan tukeaan ja nauttimaan iloisesta tunnelmasta elävän musiikin tahdissa.

Suomen suurlähetystö PristinaKansalaisjärjestöjen edustajat johtivat homo- ja transfobian vastaista marssia riemukkaissa tunnelmissa.Kansalaisjärjestöjen edustajat johtivat homo- ja transfobian vastaista marssia riemukkaissa tunnelmissa.

Suurlähetystön periksiantamaton työ HLBT-yhteisön oikeuksien edistämisen puolesta jatkuu edelleen. Vaikka seksuaalivähemmistöt ovat hiljalleen saamassa lisää näkyvyyttä asialleen, transsukupuolisen väestön yhteiskunnalliseen tunnustamiseen on edelleen matkaa. CSGD onkin päättänyt tarttua toimeen edistääkseen myös transsukupuolisten ihmisoikeuksia. Toimintaa laajennetaan myös alueellisesti, jotta Kosovon pohjoisosien HLBT-yhteisökin saadaan tuen piiriin.

Kuluvan vuoden keväällä järjestettiin myös konferenssi, joka edisti sateenkaarikansan oikeuksia osallistua poliittiseen päätöksentekoon ja kannusti vähemmistöjä toimimaan oikeuksiensa puolesta myös poliittisella tasolla. Tapahtuma kokosi yhteen niin valtionjohdon edustajia, ministereitä sekä eri puolueiden jäseniä ja tarjosi tilaisuuden keskustella ja etsiä uusia keinoja parantaa HLBT -yhteisön asemaa poliittisella kentällä ja yhteiskunnassa ylipäätään. Huolimatta jo saavutetuista tuloksista yhteisö kaipaa avointa ja rehellistä poliittista tukea. Kosovon viranomaisilta vaaditaan aiempaa ennakoivampaa toimintaa, jotta kehitykseen saadaan vauhtia. Monet epäkohdat vaativat välitöntä puuttumista. Yhteisön oikeudellista suojelua on kehitettävä ja yhtäläinen kohtelu on taattava. Myös Kosovon viranomaisia on koulutettava vastuustaan valvoa maassa sovellettavaa lainsäädäntöä aiempaa tehokkaammin. 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 28.7.2015


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot