Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Presidentti Tarja Halonen vieraili Kosovossa 8. syyskuuta - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 21.9.2015

Presidentti Tarja Halonen vieraili Kosovossa 8. syyskuuta 2015

Presidentti Tarja Halonen vieraili Kosovossa 7.-9. syyskuuta. Hän oli pääpuhuja kahdessa EU-hankkeen konferenssissa, joissa suomalaiset asiantuntijat olivat johtorooleissa. Konferenssien järjestelyistä vastasivat Resident Twinning Advisor Kirsi Lindroos ja Team Leader Sinikka Salo. Suomen Pristinan suurlähetystön isännöimällä vierailulla Presidentti Halonen tapasi myös Kosovon presidentti Atifete Jahjagan, opetusministeri Arsim Bajramin ja oikeusminsteri Hajredin Kuçin sekä Suomen tärkeitä yhteistyökumppaneita.

© Suomen suurlähetystö, Pristina
Presidentit Atifete Jahjaga ja Tarja Halonen
Presidentti Jahjaga toivotti Tarja Halosen lämpimästi tervetulleeksi.

Inklusiivisen ja laadukkaan koulutuksen konferenssi (Inclusive and Quality Education for All) kokosi päätöksentekijät ja Kosovon koulutussektorin tärkeimmät toimijat keskustelemaan koulutuksen kehityksestä Kosovossa. Puheessaan Presidentti Halonen muistutti, että koulutuksen kautta rakennetaan pohja jokaisen valtion tulevaisuudelle. Presidentti Halonen painotti, että henkilökohtaisista ominaisuuksista riippumatta jokaisella on oikeus laadukkaaseen koulutukseen. Tilaisuudessa esiteltiin myös EU Twinning -hankkeen johdolla valmisteltu suunnitelma toteuttaa inkluusio ja tuoda yhteen erilaiset oppijat kaikilla koulutusjärjestelmän tasoilla.

© Suomen suurlähetystö, Pristina
Presidentti Halonen
Puheessaa Presidentti Halonen painotti, että henkilökohtaisista ominaisuuksistaan riippumatta jokaisella on oikeus laadukkaaseen koulutukseen.

Oikeuslääketieteen konferenssin (Missing Persons – Way Forward) tavoitteena oli lisätä tietoisuutta oikeuslääketieteen merkityksestä kadonneiden henkilöiden tunnistamisessa ja samalla ihmisoikeuksien ja oikeusturvan toteuttamisessa. Konferenssiin osallistui hallituksen, oikeuslaitoksen, kansainvälisten järjestöjen ja kansalaisjärjestöjen edustajia. Presidentti Halonen korosti oikeuslääketieteen oikeudellista merkitystä todisteiden löytämisessä. Hän painotti, että perheiden on oikeus saada tietää sodassa kadonneiden omaisten kohtalo. On pystyttävä tekemään tiliä vaikean menneisyyden kanssa, jotta Kosovo voi menestyksellisesti rakentaa tulevaisuuttaan.

© Suomensuurlähetystö, Pristina
Suurlähettiläs Anne Huhtamäki, EU:n Kosovon erityisedustaja Samuel Žbogar ja oikeusministeri Hajredin Kuçi jatkoivat keskustelua presidentti Halosen kanssa vielä konferenssin jälkeenkin.
Suurlähettiläs Anne Huhtamäki, EU:n Kosovon erityisedustaja Samuel Žbogar ja oikeusministeri Hajredin Kuçi jatkoivat keskustelua presidentti Halosen kanssa vielä konferenssin jälkeenkin.

Vierailunsa aikana presidentti Halonen tapasi Kosovon presidentti Atifete Jahjaga. Valtioidensa ensimmäiset naispresidentit keskustelivat Kosovon nykytilanteesta, oikeusvaltion vahvistamisesta ja eurooppalaisesta perspektiivistä. He keskustelivat myös oikeuden saamiseksi sodan uhreina kärsineille naisille. Presidentti Halonen kertoi suomalaisten tarjoavan Kosovolle huippuasiantuntemusta oikeuslääketieteen alalla ja Kosovolla on mahdollisuus merkittävästi lisätä siinä arvostettua asiantuntemusta. 

Presidentti Halonen tapasi myös Kosovon koulutus-, tiede- ja teknologiaministeri Arsim Bajramin. Ministeri Bajrami kiitti presidentti Halosta Suomen antamasta tuesta Kosovoon koulutussektorille. Bajrami toivoi, että Kosovon opettajat ja opiskelijat voisivat erilaisten vaihto-ohjelmien kautta oppia Suomen koulutusjärjestelmästä ja tuoda tietotaidon mukanaan takasin Kosovoon. 

Vierailun päätteeksi monet Kosovon vaikuttajat presidentti Jahjagaa myöten tulivat tapaamaan presidentti Halosta suurlähettiläs Anne Huhtamäen emännöimälle vastaanotolle.

Presidentti Tarja Haloselle tämä oli jo kolmas vierailu Kosovoon. 

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 21.9.2015


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot