Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Kosovon start upit tarvitsevat intohimoisia ja osaavia työntekijöitä - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 8.2.2016

Kosovon start upit tarvitsevat intohimoisia ja osaavia työntekijöitä

Kosovolaiset mobiili- ja pelialan yrittäjät Agon Avdimetaj ja Mentor Paçarada toivovat, että useampi kosovolainen pääsisi vierailemaan heidän tapaansa esimerkiksi Slushissa. Kansainvälisten konferenssien kautta nuoret näkisivät, kuinka asioita tehdään muualla.

Suomen suurlähetystö Pristina
Mentor Paçarada ja Agon Avdimetaj
Mentor Paçarada ja Agon Avdimetaj ovat tunteneet toisensa viisi vuotta.

Agon Avdimetajlla, 23, ja Mentor Paçaradalla, 31, oli selkeä kuva Suomesta ennen Helsingin-lennolle nousua. Suomi on tullut heille tutuksi Nokian, Rovion ja Supercellin kautta. Näistä yrityksistä kosovolaiset Avdimetaj ja Paçarada ovat ottaneet mallia jo kauan.

Start up -tapahtuma Slushiin osallistuminen oli kaksikon puheissa muutaman vuoden ajan, ja päätös lähteä Helsinkiin tänä syksynä syntyi nopeasti kahvin ääressä. He halusivat kohdata suunnannäyttäjänsä oikeassa elämässä.

Sekä Paçarada että Avdimetaj omistavat kaksi mobiili- ja pelialan yritystä, jotka ovat käytännössä ainoita laatuaan Kosovossa.

Yrityksillä menee hyvin. Avdimetajn APPSIX työllistää jo 22 työntekijää, ja firmalla on sivukonttoreita Yhdysvalloissa. Paçaradan Trigonom voitti viime vuonna Start Up Sauna -tapahtuman Pristinassa. Hän on ollut myös perustamassa Kosovon ensimmäistä verkkojulkaisua, telegrafi.comia. 

Slushissa oli juuri sellaista kuin Avdimetaj ja Paçarada olivat kuvitelleet. He puhuivat vapaaehtoisille, medialle ja sijoittajille sekä saivat omista töistään osuvaa palautetta ammattilaisilta.

"Oli inspiroivaa nähdä kaikki omin silmin ja keskustella niiden yritysten edustajien kanssa, joita olen seurannut kauan", Avdimetaj kuvailee.

Useissa kansainvälisissä konferensseissa kiertäneiden Paçaradan ja Avdimetajn mielestä Slush erosi muista tapahtumista kahden ominaisuuden takia. Suomessa myös muut kuin Slushiin osallistuvat tiesivät, mistä tapahtumassa on kyse ja mikä sen merkitys on.

"Suomessa kaikki myös muistivat, mitä Kosovossa tapahtui 1990-luvulla. Kun he kuulivat, mistä olemme kotoisin, he olivat vaikuttuneita", Avdimetaj sanoo.

Jopa Slushia suuremman vaikutuksen heihin teki kuitenkin aivan toisenlainen tapahtuma. Konferenssin aikana Paçarada kadotti reppunsa, jonka sisällä olleessa tietokoneessa oli käytännössä hänen koko työnsä. Reppu löytyi, eikä mitään ollut varastettu.

"Se oli ehkä kaikista uskomattomin asia: rehellisyys", Paçarada sanoo. 

Paçaradan ja Avdimetajn mielestä yhdenkin yrityksen läpimurto auttaisi kaikkia alan yrittäjiä eteenpäin Kosovossa. Kosovo siis tarvitsee Nokian kaltaisen menestystarinan.

Sen seurauksena myös hallitus ymmärtäisi satsata koulutukseen ja nuorisoon. Muutos kulkee ruohonjuuritasolta ylöspäin.

Nokia-ilmiö on Kosovossa suuremman työn takana kuin Suomessa. Paçarada ja Avdimetaj sanovat, että kosovolaisten pitää päästä matkustamaan enemmän ja näkemään, kuinka asioita tehdään muualla. Kosovolaiset voivat toistaiseksi matkustaa ilman viisumia vain muutamiin naapurimaihin, minkä takia hyvin harva käy ulkomailla.

"Päätös lähteä Slushiin ei ollut iso asia, mutta meiltä se vaatii paljon töitä. Liput täytyi ostaa ennen kuin viisumia haetaan, valmistella paperit ja sitten odotella viikkoja, myönnetäänkö viisumia vai ei."

Mobiili- ja pelialalla työtä ja markkinointia tehdään pääasiassa verkossa, joten yritys voi onneksi menestyä ilman viisumivapautta.

Alan kasvua hidastaa Kosovossa erityisesti pula osaajista ja intohimoisista työntekijöistä. Huonon taloustilanteen takia moni ei pysty tavoittelemaan unelmiaan, vaan joutuu tekemään sitä työtä, mistä saa heti rahaa.

"Tarvitsemme ihmisiä, jotka ovat valmiita tekemään kovasti töitä ja heillä on kunnianhimoa muuttaa maailmaa", Avdimetaj sanoo.

Tulosta

Päivitetty 8.2.2016


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot