Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Korkeakouluharjoittelijan kokemuksia: Kolme kuukautta Kosovossa on liian lyhyt aika - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 30.12.2015

Korkeakouluharjoittelijan kokemuksia: Kolme kuukautta Kosovossa on liian lyhyt aika

Kysyin syyskuussa Belgradin linja-autoasemalla, mistä voin ostaa bussilippuja ulkomaille. Mies tiskin takana tiedusteli, minne olen menossa. Kosovska Mitrovica, vastasin. Mies suuttui. Hän huusi vihaisesti, ettei Mitrovica ole ulkomailla, koska Kosovo on osa Serbiaa.

Sain jo ennen Kosovoon pääsyä muistutuksen siitä, kuinka vaikea maan kansainvälinen asema on. Syksyn mittaan tämän huomasi monissa arkisissa asioissa. Yliopiston kirjoissa olen tehnyt harjoitteluni Serbiassa, eikä lähes mistään nettikaupoista olisi voinut tilata tavaraa Kosovoon.

Asiat, joita ei Suomessa tarvitse edes ajatella, ovat Kosovossa usein toisin. Postilaatikkoja ei ole, eikä juuri kukaan tiedä osoitettaan. Taksikuski löytää perille, kun kerrot kaupunginosan ja lähimmän kaupan nimen. Vääränlaisilla rekisterikilvillä ei kannata edes yrittää Pohjois-Mitrovicaan, ja jalankulkijana tien yli pääseminen vaatii usein riskinottoa. Enkä ole aiemmin nähnyt kenenkään tekevän onnistunutta u-käännöstä keskellä mahdotonta liikenneruuhkaa.

Suurlähetystö oli erinomainen paikka tutustua Kosovoon. Keskikokoisessa lähetystössä työtehtäväni vaihtelivat raporttien kirjoittamisesta Suomen edustamiseen tapahtumissa. Hoidin lähetystön viestintää ja autoin uuden työntekijän rekrytoinnissa. Harjoittelu oli monipuolinen myös siksi, että Suomella on käytössä Kosovossa kaikki ulkopolitiikan välineet. Erityisesti kehitysapuun perehtyminen oli hallituksen leikkausten takia hyödyllistä.

Valtio-opin opiskelijalle Kosovo tarjosi vauhdikkaan syksyn. Tämä aika on monella tapaa kriittinen maan tulevaisuuden kannalta. Vaikka Unesco-jäsenyys ei toteutunut, Kosovo allekirjoitti SAA-sopimuksen ja sai lopulta toivoa viisumivapaudesta. Opposition mielenosoitukset ja kyynelkaasuiskut parlamentissa ovat saattaneet maan surulliseen poliittiseen umpikujaan, mutta toisaalta tämän seuraaminen oli opiskelujeni näkökulmasta mielenkiintoista. Kosovosta tekee ainutlaatuisen myös se, että kansainvälisen yhteisön vaikutus maan kehitykseen on edelleen niin vahva.

Raporttejani varten tehdyt haastattelut ja paikallisyhteistyöhankehakemusten läpikäyminen lukeutuivat syksyn opettavaisimpiin hetkiin. Tapahtumista mieleen jäi erityisesti Balkan Investigative Reporting Networkin (BIRN) järjestämä keskustelutilaisuus Kosovon ja Serbian välisen dialogin etenemisestä. BIRNin päätoimittaja ja Rockefeller Brothers Foundationin edustaja panivat sekä Kosovon että Serbian ja EU:n edustajat selkä seinää vasten. Yhtä tiukkoja puheenvuoroja en muualla kuullut.  

Kolmen kuukauden harjoittelu Kosovon kaltaisessa maassa on valitettavasti liian lyhyt aika. Siinä ajassa oppiminen ehtii vasta alkaa. Kosovon ymmärtämiseksi on myös tunnettava koko Länsi-Balkanin historiaa ja politiikkaa.

Moni asia hämmentää edelleen. Kun Pristinassa pelattiin Kosovo–Albania-jalkapallo-ottelu, kaupungin keskusta täyttyi Albanian lipuista. Pristinan jouluvalokarnevaali puolestaan herättää kysymyksen: miten tähän riitti rahaa, kun työttömyysprosentti on yli 30. 

Muistan syksyn 2015 muun muassa tuhansista bussissa istutuista kilometreistä, ilmansaasteista, katukoirista, euron cappucinosta, uusista ystävistä ja albanialaisista musiikkivideoista, joita bussissa joutui usein katsomaan ja kuuntelemaan.

Näin, tein, koin ja opin paljon, mutta se vain kasvatti nälkää.  Länsi-Balkanille on palattava pian.

Kun minulta kysytään, millaista Kosovossa oli, mainitsen ainakin yhden asian. Kosovolaiset ovat valtavan avuliaita, myönteisiä ja kekseliäitä. Asiat järjestyvät aina tavalla tai toisella – yleensä melko epämuodollisesti.

Oona Lohilahti, korkeakouluharjoittelija

Tulosta

Päivitetty 30.12.2015


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot