Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Naiset seitsemästä Balkanin maasta edistämässä vakautta ja EU-integraatiota - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 24.3.2016

Naiset seitsemästä Balkanin maasta edistämässä vakautta ja EU-integraatiota

Suomen suurlähetystö Pristina
RWL-järjestö sekä suurlähettiläs Anne Huhtamäki

Länsi-Balkanin maissa toimiva järjestö "Women’s Lobby for Peace, Security and Justice in South East Europe" (RWLSEE) järjesti 11. maaliskuuta Pristinassa konferenssin, jossa keskusteltiin naisten osallistumisesta eurooppalaisen integraation edistämiseen. Järjestöä vetää Kosovon dialogiministeri Edita Tahiri.

Konferenssin tarkoituksena oli pohjustaa keskustelua naisjohtajien ja päätöksentekijöiden kesken. Naisedustajia osallistui kaikista kolmesta vähemmistöryhmästä Gracanicasta, Novo Brdosta ja Shtrpcestä. Lisäksi mukana oli naisia muun muuassa Pohjois- ja Etelä-Mitrovicasta. Hallituksen edustajat, kansanedustajat, kunnanjohtajat, päätöksentekijät ja kansalaisyhteiskunta olivat edustettuina konferenssissa.  Tilaisuuteen osallistui myös naiskansanedustajia alueen maista Bosnia ja Hertsegovinasta, Kosovosta, Makedoniasta, Montenegrosta, Serbiasta, Albaniasta ja Kroatiasta.

Keskustelu painottui naisten rooliin rauhanturvaamisprosessissa, jonka tavoitteena on kohentaa ymmärrystä Brysselin sopimuksesta ja sen vaikutuksista kansalaisten elämään. Tilaisuudessa puhuttiin myös sopimuksen roolista multietnisten yhteisöjen välisen ymmärryksen vahvistamisessa ja yhteistyöstä EU-integraation edistämiseksi. Eri yhteisöistä tulevilla naisilla oli mahdollisuus tuoda esiin ongelmia, joita he kohtaavat kotikunnissaan.

Suurlähettiläs Anne Huhtamäki kiitti puheessaan järjestöä arvokkaasta työstä ja kannusti eri yhteisöjen naisia edistämään turvallisuutta ja vakautta. Huhtamäki painotti vuoropuhelun ja naisten osallistumisen merkitystä luotaessa olosuhteita rauhalle ja suvaitsevaisuudelle. RWL-järjestön puheenjohtaja sekä Kosovon dialogiministeri Edita Tahiri korosti yhtäältä naisten merkittävää roolia integraation edistämisessä ja vuoropuhelun ja etnisten ryhmien yhteistyön vahvistamisen merkitystä Kosovossa. Tahiri painotti, että naisten osuuden lisäämiselle osana päätöksentekoa on yhä tarvetta.

Tapahtuma oli viimeinen osa hanketta “Women together in support to the Brussels agreement”, jota Suomen suurlähetystö Pristinassa on rahoittanut.

Tulosta

Päivitetty 7.4.2016


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot