Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Kolmen kuukauden korkeakouluharjoittelu Kosovossa yllätti ja avasi uusia näkökulmia - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista : Uutiset

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 15.4.2016

Kolmen kuukauden korkeakouluharjoittelu Kosovossa yllätti ja avasi uusia näkökulmia

Embassy of Finland in Pristina
Harjoittelu, Harjoittelu

Tulen muistamaan sen lauantai-illan saapumiseni Kosovoon loppuelämäni ajan. Saavuin Kosovoon tammikuun puolivälissä, ja käynnissä oli lumimyrsky. Taksin otettuani edessä näkyi vain pimeää tietä, ja mietin mihin sitä nyt on tullut lähdettyä. Näin kolmen kuukauden jälkeen en vaihtaisi kokemustani täällä mihinkään.

Uskon, että tietoni Kosovosta ennen saapumistani olivat hyvin samanlaiset kuin monella suomalaisella. Tiesin alueella käydystä sodasta reilut viisitoista vuotta sitten ja maan kohtaamista vaikeuksista itsenäisyytensä kanssa. Olin pyrkinyt ennen lähtöäni etsimään mahdollisimman paljon tietoa kohdemaastani, mutta tiedonhankinta oli yllättävän hankalaa. Näin kolmen kuukauden jälkeen tietoni ja mielikuvani Kosovosta ja koko Balkanin alueesta on täysin muuttunut.

Kosovo on pieni, mutta monipuolinen maa. Maan pääkaupunki Pristina on yllättävän eläväinen ja menevä kaupunki, josta löytää lähes joka päivä jotain tapahtumaa. Ihmiset käyvät ahkerasti ulkona, ja tämä luo eläväisen ja tunnelmallisen kaupunkikuvan. Kosovossa on helppo liikkua, vaikka liikenne onkin ajoittain erikoista, mutta siihen tottuu ajan kanssa. Parhaiten tästä köyhästä maasta on jäänyt mieleeni maan kansalaiset. He ovat ystävällisiä, auttavaisia ja osaavat myös nauttia, vaikka kaikkia meidän länsimaalaisten asioita heillä ei olekaan. Kosovo on todellakin opettanut, että se on ihmisestä itsestään kiinni, kuinka paljon asioista saa irti.

Kosovon tilanteen ymmärtääkseen on tutustuttava maan historiaan ja alueen muihin maihin. Jo pääkaupungin läheisyydessä ymmärtää maan vaikean tilanteen Serbian kanssa. Ajaessa 20 minuutin päähän maan pääkaupungista Pristinasta vaihtuvat liput yhtäkkiä Serbian lipuiksi ja kirjaimet kyrillisiksi aakkosiksi. Tämä pääsi yllättämään minut, kuinka vahvasti serbiyhteisö elää ja näkyy täällä, vaikka maiden väliset suhteet ovat vaikeat. Balkanin alue on myös oma tarinansa. Alueena Balkan on ainutlaatuista ja monipuolista, missä jokainen valtio on omanlaisensa. Kolmen kuukauden jälkeen ymmärrän paremmin, miksi Jugoslavia hajosi moniksi pieniksi valtioiksi.

Suurlähetystö on ollut loistava paikka harjoittelulle, koska sitä kautta olen päässyt tutustumaan hyvin maan tilanteeseen ja myös käyttämään opiskeluissa hankittuja tietojani. On ollut hienoa päästä tutustumaan Kosovoon suurlähetystön kautta ja oppimaan, kuinka maan tilanne kehittyy ja muuttuu. Parhaimpia hetkiä ovat olleet tilanteet, joissa olemme päässeet näkemään henkilöitä, joita Suomi on kehityspolitiikkansa kautta tukenut. Pienellä avulla saadaan paljon aikaiseksi köyhässä maassa, ja ehdottomasti tämä on muuttanut näkemystäni myös oman maani tilanteesta.

Kosovo on ollut ainutlaatuinen kokemus elämäni aikana ja se on jättänyt erittäin positiivisen kuvan asumisesta ulkomailla ja itsensä haastamisesta. Kosovo on myös islaminuskoinen maa, ja sitä en ole edes huomannut pidemmän asumisen jälkeen. Kosovo on pieni ja köyhä maa, mutta silti sillä on paljon annettavaa. Kosovo ja koko Länsi-Balkan ovat aluetta, jota lämpimästi suosittelen. Tilanne ei ole helpoin, mutta ehkä juuri se tekee paikasta jännittävän ja uusia näkökulmia avaavan kokemuksen. Ajastani Kosovosta en vaihtaisi päivääkään, ja kokemukseni avulla opin myös uutta itsestäni ja siitä mitä haluan tulevaisuudessa tehdä.

Tommi Pelto-Piri, korkeakouluharjoittelija

Tulosta

Päivitetty 2.5.2016


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot