Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Internationella pressfrihetsdagen (World Press Freedom Day) firas i Helsingfors - Finlands ambassad, Pristina : Aktuellt : Nyheter

FINLANDS AMBASSAD, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Tel. +383 38 737 000, E-post: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Normal textstorlekStörre textstorlek
 
Nyheter, 2.5.2016
pressfreedomdaySW

Internationella pressfrihetsdagen (World Press Freedom Day) firas i Helsingfors

Finland står värd för internationella pressfrihetsdagen i Helsingfors den 2–4 maj 2016. Över 1100 journalister och representanter för mediebranschen från nästan 100 olika länder deltar i huvudevenemanget i Helsingfors som arrangeras tillsammans med Unesco.  Republikens president Sauli Niinistö är evenemangets beskyddare.

Finland har långa traditioner när det gäller yttrandefriheten och pressfriheten och i den internationella utredningen om pressfrihet som utförs av organisationen Reportrar utan gränser varje år har Finland gång på gång kommit på första plats. Frågor som gäller yttrande- och pressfriheten är också en viktig del av Finland utrikespolitik. Till exempel är en av tyngdpunkterna i den nya utvecklingspolitiska redogörelsen demokrati och samhällets funktionsförmåga. Tillgång till information samt yttrande- och pressfrihet är förutsättningar för att demokrati och mänskliga rättigheter ska förverkligas.

Huvudtema för internationella pressfrihetsdagen är informationsfrihet. Under konferensen i Finlandiahuset behandlas också frågor som gäller journalisters säkerhet, mediekunskap, etik, konstnärlig frihet och FN:s Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling.

Konferensen ordnas för 25 gången och för första gången i ett nordiskt land. För arrangemangen står Finland och FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco. Flera ministerier och nationella intressegrupper är med om att ordna dagens program.

Utrikesministeriet har även bjudit in 20 journalister från utvecklingsländer och ordnar under veckan även annat program med temat yttrandefrihet på olika håll i Finland. Journaliser erbjuds en möjlighet att träffa kolleger från olika delar av världen samt att bekanta sig med bl.a. det finländska mediefältet, yttrandefrihetens tradition och utbildningssystemet. I temabesöket deltar journalister från Myanmar, Tanzania, Egypten, Tunisien, Libyen, Etiopien, Zambia, Sydafrika, Botswana, Mocambique, Nigeria och Honduras.

Därutöver har utrikesministeriet inbjudit ca 20 journaliser från Europa och närliggande områden. Två journalsiter från Kosovo deltar också i huvudevenemanget i Helsingfors.

Skriv ut

Uppdaterat 3.5.2016


© Finlands ambassad, Pristina | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter