Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Unescon Maailman lehdistönvapauden päivää juhlitaan Helsingissä - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista : Uutiset

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 2.5.2016
pressfreedomdaysuomi

Unescon Maailman lehdistönvapauden päivää juhlitaan Helsingissä

Suomi isännöi toimittajille ja media-alan ammattilaisille suunnattua Unescon Maailman lehdistönvapauden päivän tapahtumaa (World Press Freedom Day) Helsingissä 2.–4.5.2016. Tapahtumaan odotetaan yli 1100 osanottajaa yli sadasta maasta. Tapahtuma järjestetään nyt 25. kerran ja ensi kertaa Pohjoismaassa. Tapahtuman suojelijana on tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka jakaa tapahtumassa myönnettävän Unescon Guillermo Cano -palkinnon azerbaidžanilaiselle toimittajalle Khadija Ismayilovalle.

Päivän päätapahtuma järjestetään Finlandia-talossa, jossa tilaisuuden avaa pääministeri Juha Sipilä. Päätapahtuman lisäksi Suomessa järjestetään ennätyksellisen suuri määrä sivutapahtumia, muun muassa akateemisia seminaareja, tapaamisia ja näyttelyitä.

Suomella on sanan- ja lehdistönvapaudessa pitkät perinteet. Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisessa lehdistönvapauden kansainvälisessä kartoituksessa Suomi on ollut toistuvasti ykkössijalla.  Kuluvana vuonna vietetään pohjoismaisen painovapausasetuksen 250-vuotisjuhlaa ja siksi Maailman lehdistönvapauden päivän pääteemaksi on valittu Access to Information and Fundamental Freedoms – This is Your Right! Seminaarissa käsitellään muun muassa toimittajien turvallisuuteen, etiikkaan, yksityiseen suojaan ja vihapuheeseen liittyviä kysymyksiä.

Sanan- ja ilmaisuvapauteen liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa myös Suomen ulkopolitiikkaa. Esimerkiksi uuden kehityspoliittisen selonteon eräs painopiste on yhteiskuntien demokraattisuus ja toimintakyky. Pääsy tietoon sekä sanan- ja ilmaisunvapauden toteutuminen ovat demokratiakehityksen ja ihmisoikeuksien toteutumisen edellytyksiä.

Maailman lehdistönvapauden päivän tapahtumat korostavat maailmanlaajuisesti lehdistönvapauden merkitystä ihmisoikeuksien toteutumiselle, toimivalle kansalaisyhteiskunnalle ja demokratiakehitykselle. YK:n teemapäivistä se on näkyvimpiä, mikä tarjoaa globaalin foorumin sananvapauskehityksen arvioimiselle.Konferenssissa käsitellään myös toimittajien turvallisuuteen, medialukutaitoon, etiikkaan, taiteelliseen ilmaisunvapauteen ja YK:n kestävän kehityksen agendaan 2030 liittyviä kysymyksiä.

Ulkoministeriö on kutsunut yli 20 kehitysmaista tulevaa toimittajaa tapahtumaan ja järjestää viikon aikana Suomessa myös muuta sananvapausteemaan liittyvää ohjelmaa. Toimittajille tarjotaan mahdollisuuksia tavata kollegoita eri puolilta maailmaa sekä tutustua muun muassa suomalaiseen mediakenttään, sananvapauden perinteeseen ja koulujärjestelmään. Lisäksi ulkoministeriö on kutsunut noin 20 toimittajaa Euroopasta ja lähialueilta. Tapahtumaan osallistuu myös kaksi kosovolaista toimittajaa.

Tulosta

Päivitetty 11.5.2016


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot