Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Kosovo ja koko maailma voisivat oppia Suomelta sananvapaudesta - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 30.5.2016

Kosovo ja koko maailma voisivat oppia Suomelta sananvapaudesta

Kosovolainen toimittaja Burim Goxhuli osallistui Unescon Maailman lehdistönvapauden päivän päätapahtumaan Helsingissä 2.4.5. Burimin mielestä Kosovolla ja koko maailmalla on paljon opittavaa Suomelta lehdistönvapauskysymyksissä, mutta lehdistönvapauden juhlistaminen kerran vuodessa ei riitä – toimittajien ympäri maailman tulisi työskennellä yhdessä lehdistön- ja sananvapauden edistämiseksi vuoden jokaisena päivänä!

The Embassy of Finland in Pristina
The Embassy of Finland in Pristina
Burim Goxhuli uskoo sananvapauden edistyvän Kosovossa pienin askelin

Suomi isännöi toimittajille ja media-alan ammattilaisille suunnattua Unescon Maailman lehdistönvapauden päivän tapahtumaa (World Press Freedom Day) 2.–4.5.2016. Kosovolainen toimittaja Burim Goxhuli osallistui lehdistönvapauden päivän juhlintaan Helsingissä, jossa hän tapasi kollegoitaan ympäri maailman ja tutustui vapaaseen ja läpinäkyvän mediakulttuuriin.

Burim työskentelee Kosovon valtion radio- ja tv-kanavalle Radio Television of Kosovolle (RTK). Maailman lehdistönvapauden päivän tapahtuma oli suurin ja merkittävin ammattilasitapahtuma, johon Burim on uransa aikana osallistunut: "Helsingissä näin ensimmäistä kertaa toimittajien työskentelevän yhdessä yhteisen tavoitteen eteen, se oli mahtavaa!"

Työssään RTK:lla Burim keskittyy lähinnä turvallisuuskysymyksiin. Hän on raportoinut niin Pohjois-Kosovon levottomuuksista kuin hallituksen ja opposition välisistä kiistoista. Burimin mielestä kiinnostavin tapahtuma Helsingissä olikin paneelikeskustelu sosiaalisesta mediasta ja terrorismista. New York Timesin mukaan poliisi on jäljittänyt viimeisen kahden vuoden aikana yli 300 kosovolaista, jotka ovat lähteneet Kosovosta liittyäkseen äärijärjestö Isikseen. Burim näkee sosiaalisen median yhtenä tekijänä kosovolaisten radikalisaatiossa ja on iloinen, että Kosovolle ajankohtainen teema nostettiin esille Helsingissä. Hän ei kuitenkaan halua mustamaalata sosiaalista mediaa, vaan toivoo, että media-alan ammattilaiset käyttäisivät sosiaalista mediaa yhtä tehokkaasti kuin äärijärjestöt - tosin terrorismin sijaan yhteistyön kehittämiseen, tiedon levittämiseen ja sanavapauden edistämiseen.

Tänä vuonna Maailman lehdistönvapauden päivän teema oli “This Is Your Right! Access to Information and Fundamental Freedoms”. Burimin mielestä aihe on erityisen tärkeä kosovolaisille toimittajille, sillä Kosovolla on vielä paljon tehtävää vapaan tiedonsaannin edistämisessä. Ongelmia on erityisesti Pohjois-Kosovossa. Vaikka Burim näkee Kosovon kehittyvän sananvapaus- ja tiedonsaantikysymyksissä hiljalleen, hän toivoo päättäjien kiinnittävän huomiota erityisesti median rahoituksen läpinäkyvyyteen ja sanavaputta suojeleviin lakeihin. Burim on monien muiden toimittajien tavoin joutunut itsekin uhkailujen kohteeksi, ja toivoo Kosovon oikeusjärjestelmän suojelevan toimittajia ja ennen kaikkea sananvapautta tulevaisuudessa paremmin.

Burim uskoo, että Kosovo ja koko maailma voisivat oppia Suomelta sanan- ja ilmaisunvapaudesta. Suomella on sanan- ja ilmaisunvapaudessa pitkät perinteet, ja Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosittaisessa lehdistönvapauden kansainvälisessä kartoituksessa Suomi on ollut toistuvasti ykkössijalla. Burim nautti Maailman lehdistönvapauden päivän juhlistamisesta, mutta haluaa korostaa, että sanan- ja ilmaisunvapauden eteen on työskenneltävä vuoden ympäri: "Lehdistönvapauden juhlistaminen kerran vuodessa ei riitä – toimittajien ympäri maailman tulisi työskennellä yhdessä lehdistön- ja sananvapauden edistämiseksi vuoden jokaisena päivänä!"

Jenniina Kotajoki, korkeakouluharjoittelija

Tulosta

Päivitetty 8.6.2016


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot