Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

DOKU:TECH teki Kosovon historiallisesta Prizrenistä digitaalisuuden edelläkävijöiden näyttämön - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista : Uutiset

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 12.8.2016

DOKU:TECH teki Kosovon historiallisesta Prizrenistä digitaalisuuden edelläkävijöiden näyttämön

DOKU:TECH 2016
DOKU:TECH 2016

Kosovon historiallisessa Prizrenin kaupungissa katsottiin tulevaisuuteen, kun teknologiasta ja digitaalisesta mediasta kiinnostuneet ammattilaiset ja harrastelijat kerääntyivät kolmatta kertaa järjestettävään DOKU:TECH-festivaaliin 6.–7.8.2016. Yhtenä puhujana tilaisuuteen osallistui suomalainen Valto Loikkanen, sarjayrittäjä ja yksi Grow VC Groupin perustajista. Samaan aikaan kaupunkiin oli levittäytynyt Balkanin alueen suurin dokumenttielokuvafestivaali DokuFest. Yhteistyössä toimivat tapahtumat toivat Prizreniin tuhansia vierailijoita tutkimaan todellisuuden eri ulottuvuuksia. Suomen Pristinan suurlähetystö on ylpeästi tukenut DOKU:TECHia ja DokuFestia.

Valto Loikkanen | Kuva: Suomen suurlähetystö, Pristina
Valto Loikkanen | Kuva: Suomen suurlähetystö, Pristina

Jo parin vuosikymmenen ajan Valto Loikkanen on ollut mukana perustamassa ja neuvomassa yrityksiä. Vaikka vierailu Kosovossa oli Loikkasen ensimmäinen, löytyy hänen historiastaan mielenkiintoinen yhtymäkohta maahan: Kosovon konfliktin aikoihin Loikkasen yksi varhaisista yrityksistä teki design-kännykkäkuoria Nokian legendaariseen 5110-malliin. Kosovolle suunniteltiin oma erityinen kännykkäkuori, jonka myynnistä saatu tuotto lahjoitettiin Suomen Punaisen Ristin Kosovon-hätäapurahastoon. Sittemmin Kosovosta on sukeutunut Euroopan nuorin valtio, jonka nuori väestö on kiinnostunut oppimaan teknologian ja median uusimmista virtauksista sekä kehittämään itsekin uusia tuotteita ja palveluita. Vaikka kosovolaiset edelleen tarvitsevat viisumia Schengen-alueelle, voi informaatioteknologian turvin olla yhteydessä ja kehittää esimerkiksi internetpalveluita eri puolille maailmaa maantieteellisistä rajoista huolimatta.

DOKU:TECHin keskusteluareena oli pystytetty Prizrenin vanhaankaupunkiin ottomaanien aikaiselle kivipihalle, joka muotoutui luontevasti informaatioteknologian edelläkävijöiden näyttämöksi. Puhujat kertoivat ennakkoluulottomasti niistä mahdollisuuksista ja myös haasteista, joita teknologia ja digitaalisuus tarjoaa. Oikeudenmukaisen sosiaalisen median puolesta taisteleva aktivisti Aral Balkan Isosta-Britanniasta avasi keskustelun voimakkaalla vetoomuksellaan verkkokäyttäjien yksityisyyden puolesta. Tämän maanmies ja TechCrunch-teknologiauutisjulkaisun Euroopan kärkitoimittaja Mike Butcher puolestaan kertoi perustamastaan Techfugees-sovelluksesta, josta on kasvanut maailmanlaajuinen pakolaisia auttava digitaalinen yhteisö. Peliteollisuuden ja taiteen rajamailla työskentelevä saksalainen Thorsten Wiedeman erkaantui tämän maailman ongelmista ja kertoi omakohtaisesta kokeestaan ja performanssistaan, jossa hän vietti kaksi vuorokautta virtuaalitodellisuudessa uusimpia pelisovelluksia kokeillen. Viihteen lisäksi virtuaalitodellisuus voi avata täysin uusia ulottuvuuksia esimerkiksi sairaanhoitoon.

DOKU:TECH 2016 työpaja | Kuva: Suomen suurlähetystö, Pristina
DOKU:TECH 2016 työpaja | Kuva: Suomen suurlähetystö, Pristina

Kännykänkuorista on otettu loikka kasvuyrittäjyyden edistämiseen ja digitaalisten järjestelmien kehittämiseen erityisesti rahoitusalan digitalisoitumiseen liittyen. Vuosia ulkomaillakin asuttuaan Loikkanen on palannut Helsinkiin, josta käsin hän auttaa muiden Grow VC Group -yritysten joukossa muun muassa suomalaisen Startup Commons -yhtiön toimintaa. Yhtiö keskittyy edistämään kasvuyrittäjyysolosuhteiden, osaamisen ja ymmärryksen kehittymistä eri puolilla maailmaa. Lukuisia startup-yrityksiä ja niitä tukevia palveluita kehittäneenä ja tukeneena Loikkanen on oppinut tuntemaan kansainvälisen yritystoiminnan luonnonlait ja innovatiivisten startup-yritysten erityspiirteet ja luonnonsuojelijan lailla pyrkii turvaamaan startup-yrityksille mahdollisimman otollisen kasvuympäristön. Esitelmässään Loikkanen puhuikin startup-ekosysteemien kehittämisestä. Niiden elinvoimaisuus riippuu muun muassa oikeanlaisen yrittäjyysilmapiirin ja kasvuyrityskulttuurin kehittämisestä, osaamisen, tukipalveluiden ja rahoituksen saatavuudesta, sujuvasta tiedonvaihdosta ja vaivattomista yhteyksistä asiakkaisiin ja muihin yrityksiin.

DOKU:TECHin esitelmissä uusimpien sovellusten tai laitteiden teknologiset ominaisuudet olivat sivuseikka, ja pääosassa olivat uuden teknologian tuottamat kokemukset, käytännön sovellukset ja tulevaisuuden visiot. Puhujia yhdisti se, että he olivat pyrkineet soveltamaan teknologiaa, hakeneet innovatiivisia lähestymistapoja ja niitä tukevia digitaalisia alustoja ongelmien ratkaisemiseen. Informaatioteknologia mahdollistaa muun muassa humanitäärisen avun tehokkaamman kohdentamisen, helpomman yhteydenpidon ja verkostoitumisen tai joustavammat pankkipalvelut. Teemat ovat vanhoja, mutta teknologian mahdollistamana työkalut uusiutuvat jatkuvasti. Siksi kontrasti historiallisen miljöön ja tulevaisuuden visioiden välillä ei ollutkaan niin silmiinpistävä DOKU:TECHissa.

DOKU:TECH 2016 Valto Loikkanen | Kuva: Haris Alija
DOKU:TECH 2016 Valto Loikkanen esitelmöi | Kuva: Haris Alija
Tulosta

Päivitetty 3.9.2016


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot