Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomi tukee Kosovon sodan uhrien kohtalon selvittämistä - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 19.12.2016
Kuva: Marja-Leena Kultanen
Kosovon sota

Suomi tukee Kosovon sodan uhrien kohtalon selvittämistä

16.12.2016

Suomi tukee Kosovon sodan sotarikosten tutkintaa ja sodassa kadonneiden kohtaloiden selvittämistä. EU:n Kosovossa toimiva oikeusvaltio-operaatio EULEX ja Serbian viranomaiset ovat vuosia tutkineet yhdessä Kosovon sodan aikaisia sotarikoksia.

Tähän liittyen EULEX ja Serbian pakolais- ja muuttoliikeasioiden komissio tekevät kaivauksia sotarikoksissa surmattujen ja kadonneiden henkilöiden löytämiseksi. Suurlähettiläs Pertti Ikonen allekirjoitti sopimuksen Suomen tuesta pakolais- ja muuttoliikeasioiden komission edustajan kanssa 15. joulukuuta Belgradissa.

Kosovon sodan jäljiltä on kateissa vielä yli 1 600 henkilöä. Ulkoministeriön tuella jatketaan jo aikaisemmin käynnistettyjä kaivauksia. Suomi pitää ensiarvoisen tärkeänä, että Kosovo ja Serbia voivat yhteistyössä EULEX-operaation kanssa jatkaa sotarikosten tutkintaa ja kadonneiden kohtaloiden selvittämistä ja että maat saavat kahdenkeskisen oikeus- ja poliisiyhteistyönsä toimimaan mahdollisimman pian. Tällä hetkellä tutkimuksia haittaavat eniten Kosovon ja Serbian välisen yhteistyön yleiset puutteet.

”Kadonneiden henkilöiden kohtalon selvittäminen on erityisen tärkeää heidän perheidensä kannalta”, toteaa Pristinassa toimiva suurlähettiläs Anne Huhtamäki.

EULEX-operaation tehtäviin kuuluvat Kosovon oikeusvaltion vahvistaminen ja sotarikosten selvittäminen. Operaatiossa työskentelee useita suomalaisia asiantuntijoita mm. tuomioistuinlaitoksen, poliisin, oikeuslääketieteen ja vankeinhoidon alalta.

Lisätietoja:

Pertti Ikonen, suurlähettiläs, Suomen suurlähetystö, Belgrad, puh. +381 63 359 729
Anne Huhtamäki, suurlähettiläs, Suomen suurlähetystö, Pristina, puh. +386 49 119 701
Mikko Kinnunen, ulkoasiainneuvos, yksikön päällikkö, turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikkö, ulkoministeriö, Helsinki, puh. +358 50 408 3860

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Tulosta

Päivitetty 5.1.2017


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot