Suoraan sisältöön
Suomen ulkoasiainministeriö

Kuusi kuukautta korkeakouluharjoittelijana Pristinassa - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +381 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Uutiset, 11.7.2017

Kuusi kuukautta korkeakouluharjoittelijana Pristinan suurlähetystössä

Harjoitteluni Suomen suurlähetystössä Pristinassa alkoi poliittisesti epävakaissa merkeissä tammikuussa, kun ensimmäistä työpäivääni edeltävänä päivänä Serbia oli lähettänyt Pohjois-Kosovoon junan, joka oli varustettu Kosovon itsenäisyyden kyseenalaistavin tunnuksin. Tästä alkoi intensiivinen ajanjakso, jota väritti maiden tulehtuneet välit ja kansainvälisen yhteisön pyrkimykset palauttaa Kosovo – Serbia dialogi entiselleen. Piakkoin junaepisodin jälkeen alkoi Pohjois-Mitrovicaan nousta serbi ja albaani – alueet toisistaan erottava muuri ja Kosovon entinen pääministeri Ramush Haradinaj pidätettiin Ranskassa Serbian vaatimuksesta luovuttaa Haradinaj Serbialle sotarikostuomioistuinta varten.

taika1
Valmiina pujahtamaan diplomaattipostin mukana Suomeen

Länsi-Balkanilla kuohuu helposti, eikä poliittisen tilanteen seuraaminen ainakaan jää yksitoikkoiseksi.  Tietomääräni Kosovosta ja Länsi-Balkanista on kasvanut puolen vuoden aikana räjähdysmäisesti. On ollut mielenkiintoista huomata, kuinka suurvaltapolitiikka ja EU:n tavoitteet näkyvät Kosovon kokoisessa maassa ja millaisia kehitysaskeleita edelleen otetaan vielä kahdeksantoista vuotta sodan jälkeen. Valtio-opin opiskelijan näkökulmasta Kosovo tarjoaa valtavasti tarkastelukohtia.

CIMO – harjoittelijana olen saanut viettää Kosovossa kolmen kuukauden sijasta kuusi kuukautta. Puolen vuoden korkeakouluharjoittelu lähetystössä on ollut valtavan opettava kokemus ja voin rehellisesti sanoa sen ylittäneen odotukseni. Harjoitteluni aikana olen päässyt käsiksi haastaviin ja monipuolisiin työtehtäviin, kuten järjestämään kriisinhallintaa käsittelevää korkean tason seminaaria, johon osallistui muun muassa Kosovon presidentti, pääministeri, sekä Suomen keskeisiä kriisinhallinnan ammattilaisia. Olen päässyt seuraamaan lukuisten kansainvälisten järjestöjen tapahtumia ja konferensseja, sekä istumaan korkean tason tapaamisissa. Pristinan lähetystön työtehtävissä olen päässyt minua keskeisesti kiinnostavien teemojen, kuten ihmisoikeuksien, sodan jälkeisen valtion rakentamisen, humanitaarisen oikeuden, naisten oikeuksien, kehitys- sekä kansainvälisen politiikan äärelle. Nauravainen ja lämmin työporukka on lisäksi kruunannut kokemukseni.

Pristina on omalla kaoottisella ja karulla tavallaan lumoava kaupunki, joka pienestä koostaan huolimatta tarjoaa paljon. Kosovon nuori ikärakenne heijastuu katukuvasta ja Pristina on yllättäen täynnä toinen toistaan miellyttävimpiä kahviloita, keikkoja ja kulttuuria ja henkilökohtainen arkeni onkin ollut erilaisten gallerioiden avajaisten ja konserttien sävyttämää. Paikallisiin tutustuminen ja keskustelut kosovolaisten nuorten kanssa on tuonut uusia kerroksia oppimiseen ja paikallispolitiikan ymmärtämiseen.  Kosovolaisen nuorison turhautuminen viisumivapauden odotteluun on miltei käsin kosketeltavaa. Toivon että mahdollisimman pian tulevaisuudessa voin kutsua kosovolaisia ystäviäni myös Suomeen.

Kaiken kaikkiaan Kosovo on ollut minulle mahtava kokemus. Ainut mitä en varsinaisesti jää kaipaamaan on talvinen ruskohiilen katku kaupunki-ilmassa, sekä aamuöiset heräämiset minareeteista kantautuviin rukouskutsuihin.

Teksti: Taika Vuori

Tulosta

Päivitetty 14.7.2017


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot