Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Ulkoministeri Soini Myanmariin - Suomen suurlähetystö, Pristina : Ajankohtaista : Ulkoministeriö tiedottaa

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Lehdistötiedotteet, 17.11.2017 | Ulkoministeriö

Ulkoministeri Soini Myanmariin

Tiedote 201/2017
17.11.2017

Ulkoministeri Timo Soini matkustaa Myanmariin 19.–22. marraskuuta. Ministeri osallistuu Aasian ja Euroopan yhteistyöfoorumin (ASEM) ulkoministerikokoukseen Naypyidawissa ja tapaa Myanmarin valtiokansleri ja ulkoministeri Aung San Suu Kyin. Lisäksi hän avaa Suomen suurlähetystön Yangonissa.

Matkan aikana ulkoministeri Soini tapaa Myanmarin poliittisia ja uskonnollisia vaikuttajia sekä toimittajia. Hän keskustelee valtiokansleri ja ulkoministeri Aung San Suu Kyin kanssa Rakhinen osavaltion ja rohingya-kansanryhmän tilanteesta, alueen humanitaarisesta kriisistä sekä Myanmarin rauhanprosessista. YK:n arvion mukaan yli 600 000 rohingyaa on paennut elokuun lopun jälkeen Myanmarista Bangladeshiin. Suomi vaatii muun kansainvälisen yhteisön rinnalla väkivallan lopettamista, ihmisoikeuksien kunnioittamista, humanitaarisen avun perillepääsyn takaamista sekä sitä, että pakolaiset voivat turvallisesti palata kotiseudulleen.

Suomen Yangonin yhteystoimisto korotetaan virallisesti suurlähetystöksi tiistaina 21. marraskuuta. Suurlähetystö jatkaa toimintaansa pohjoismaisessa talossa. Suomi avaa suurlähetystön Myanmariin maiden välisten suhteiden vahvistamiseksi sekä maan rauhanprosessin ja demokratiakehityksen tukemiseksi.

Suomi tukee Myanmarissa myös metsävarojen hyvää hallintaa, opetuksen laadun parantamista sekä tyttöjen ja naisten oikeuksia muun muassa kehitysyhteistyön keinoin. Edustusto panostaa lisäksi kaupallisten suhteiden tiivistämiseen. Suomen ensimmäisenä suurlähettiläänä Myanmarissa toimii Riikka Laatu.

ASEM -kokouksen kahden täysistunnon (20.–21.11.) aiheina ovat rauha ja kestävä kehitys sekä ASEMin kolmas vuosikymmen ja yhteistyöfoorumin kehittäminen. Erillisessä retriitti-istunnossa keskustellaan ajankohtaisista kansainvälisistä ja alueellisista kysymyksistä. Ulkoministerikokouksen yhteydessä järjestetään myös nuorten foorumi, johon osallistuu 160 nuorta ASEM-maista. Mukaan on valittu kaksi suomalaista osallistujaa.

Vuonna 1996 perustetun ASEMin tarkoituksena on vahvistaa Euroopan ja Aasian maiden välistä vuorovaikutusta ja yhteisymmärrystä keskinäisen dialogin ja yhteisten hankkeiden avulla. ASEM-kokouksen yhteydessä ministeri Soini tapaa erikseen useita alueen ministerikollegojaan.

Lisätietoja:
Ulkoministerin virkamiessihteeri Jussi Tanner, puh.  0295 350 663
Viestintäjohtaja Jouni Mölsä, puh. +358 50 430 6517
ASEM-vastuuvirkamies Heini Korhonen, puh. +358 50 594 3842

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi.

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 17.11.2017


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot