Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suurlähetystö - Suomen suurlähetystö, Pristina : Suurlähetystö

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +381 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Suurlähettilään tervehdys

Tervetuloa Suomen suurlähetystön nettisivuille!

Suurlähettiläs Anne Huhtamäki
Suurlähettiläs Anne Huhtamäki

Kosovolla ja Suomella on erinomaiset suhteet ja haluan työssäni edistää sitä, että maidemme suhteet jatkuvat tiiviinä tulevaisuudessakin.

Kosovon ja Suomen aktiivinen yhteistyö on alkanut jo Kosovon itsenäistymisen alkuvaiheissa. Vaalimme Presidentti Ahtisaaren suunnitelman perintöä. Samalla suurlähetystö tekee työtä kosovolaisten tulevaisuuden rakentamiseksi.

Kosovon säilyminen vakaana on yksi yhteistyömme päätavoitteista. Toiseksi tavoitteena on Kosovon oikeusvaltion vahvistuminen. Tämän vuoksi Suomi osallistuu aktiivisesti Kosovossa toimiviin kansainvälisiin operaatioihin, mm. KFORin ja EULEXin työhön. Lisäksi Suomen kehitysyhteistyön puitteissa rahoitetaan hankkeita, joilla tähdätään Kosovon kestävään taloudelliseen kehitykseen ja haavoittuvimmassa asemassa olevien ryhmien vahvistamiseen.

Suomi osallistuu Kosovossa myös EU- ja Twinning-hankkeisiin. Pitkään suunniteltu presidentti Tarja Halosen vierailu Kosovoon toteutui syyskuun alussa ja presidentti Halonen oli pääpuhujana koulutusta ja kadonneiden henkilöiden tunnistamista käsittelevissä konferensseissa. Näiden alojen hankkeissa Kosovossa suomalaiset asiantuntijat ovat johtoroolissa.

Yhteydet maidemme välillä ovat tiiviit myös siksi, että Suomessa on laaja kosovolaisten yhteisö. Heidän joukossaan on Suomessa jo hyvin tunnettuja urheilijoita, poliitikkoja ja kirjailijoita. 

Suurlähetystössä hoidamme myös kosovolaisten viisumi- ja oleskelulupa-asiat.

Suomella on ollut Pristinassa yhteystoimisto ja suurlähetystö jo monia vuosia, mutta tänä syksynä Suomi päätti valtuuttaa suurlähettilään toimimaan suoraan Pristinasta käsin. Myös tällä muutoksella Suomi tahtoo vahvistaa Kosovon kansainvälistä asemaa.

Siirryin nykytehtävääni Suomen Unesco-edustustosta Pariisista. Aloitin työni Pristinassa lämpimänä syyskuun aamuna ja odotan innokkaana tutustumista seuraavina vuosina kosovolaisiin ja Kosovon kulttuuriin.

Anne Huhtamäki

Suurlähettiläs

Suurlähetystö

Suomen suurlähetystö Pristinassa on Suomen valtion virallinen edustaja Kosovossa.

Suurlähetystön keskeiset tehtävät ovat:

  • Poliittinen vaikuttaminen ja Kosovon tilanteen seuranta ml. kansainväliset järjestöt (EU ml. unionin lähestymismekanismit, EULEX, KFOR, YK, ETYJ)
  • Kahdenvälisten suhteiden vahvistaminen Kosovon kanssa
  • Suomen Länsi-Balkanin kehityspoliittisen puiteohjelman toimeenpano ja monitorointi Kosovossa
  • Kansalaispalvelujen tarjoaminen täysimääräisesti
  • Suomen positiivisen julkisuuskuvan hyödyntäminen suurlähetystön työssä  

  

Tulosta

Tämä dokumentti

Päivitetty 2.10.2015


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot