Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Oleskelulupa Suomeen - Suomen suurlähetystö, Pristina : Palvelut : Oleskeluluvat

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Oleskelulupa Suomeen

Jos haluat oleskella Suomessa yli kolme kuukautta, tarvitset oleskeluluvan. Ensimmäistä oleskelulupaa haetaan ulkomailla aina Suomen edustustosta.

Enter Finland

Valitse hakemuslomake sen perusteella, oletko tulossa Suomeen työhön, opiskelemaan vai perheenjäsenen luokse. Sähköinen asiointi on tarkoitettu vain henkilökohtaiseen käyttöön. Et voi hakea oleskelulupaa puolisollesi tai työntekijällesi käyttäjätililtäsi, vaan hänen on tehtävä oma käyttäjätilinsä.

Lisätietoja saat Suomen Maahanmuuttoviraston sivuilta: www.migri.fi

Näin haet oleskelulupaa

1. Täytä oleskelulupahakemus Enter Finland -verkkopalvelussa. Valitse hakemuslomake sen perusteella miksi tulet Suomeen (esimerkiksi työpaikka, opiskelupaikka tai perheenjäsen Suomessa). Huolehdi, että liitteet ovat oikeat.

2. Voit maksaa hakemuksesi sähköisessä asiointipalvelussa tai Suomen suurlähetystön pankkitilille. Jos jätät paperisen hakemuksen, maksa se edustuston pankkitilille. Ohje löytyy palveluhinnastosta.

3. Kun olet täyttänyt hakemuslomakkeen varaa aika sähköpostilla (info.pri@formin.fi) Suomen edustustosta Pristinasta tunnistautumista, sormenjälkien antamista ja alkuperäisten asiakirjojen näyttämistä varten. Ota tapaamiseen mukaan myös passisi ja yksi passivalokuva.

4. Seuraa käsittelyn etenemistä verkkopalvelussa. Sinulta voidaan pyytää lisäselvityksiä ja voit saada kutsun haastatteluun. Edustusto ei voi vaikuttaa Maahanmuuttoviraston käsittelyaikaan. Sinulle ilmoitetaan, kun päätös on valmis.

5. Jos saat myönteisen päätöksen, oleskelulupakorttisi toimitetaan edustustoon. Kielteinen päätös tarkoittaa, ettei sinulla ole katsottu olevan riittäviä perusteita oleskelulupaan.

Oleskelulupakortti

Mikäli saat myönteisen oleskelulupapäätöksen, saat biometriset tunnisteet sisältävän oleskelulupakortin. Oleskelulupakortti ei ole sidottu tiettyyn passiin, mutta kortin ja passin henkilötietojen on vastattava toisiaan. Kortti on siis uusittava, mikäli passissa olevat henkilötiedot muuttuvat.

Mikäli kortti varastetaan tai se katoaa, tulee kortin haltijan tehdä asiasta ilmoitus poliisille. Oleskeluluvan haltijan, joka on viisumivelvollisen maan kansalainen, tulee toimittaa poliisi-ilmoitus kadonneesta tai varastetusta oleskelulupakortista Suomen edustustolle ja hakea uutta oleskelulupaa päästäkseen Suomeen.

Oleskeluluvan saanut henkilö voi asua, oleskella ja liikkua Suomessa sekä poistua maasta ja palata maahan luvan voimassaoloaikana. Työntekijän oleskelulupa oikeuttaa myös tekemään työtä Suomessa.

Oleskeluluvan saanut henkilö voi myös alle kolmen kuukauden ajan oleskella ja liikkua Schengen-alueella, mikäli hän ei ole kohdemaahan maahantulokiellossa.

© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot