Gå direkt till innehållet
Finlands utrikesministerium

Uppehållstillstånd i Finland - Finlands ambassad, Pristina : Konsulära tjänster : Uppehållstillstånd

FINLANDS AMBASSAD, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Tel. +383 38 737 000, E-post: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Normal textstorlekStörre textstorlek
 

Uppehållstillstånd i Finland

Om du vill vistas i Finland mer än tre månader behöver du uppehållstillstånd.

Enter Finland sv

Välj rätt ansökningsblankett beroende på om du ska arbeta eller studera i Finland eller du vill ansöka om uppehållstillstånd på grund av familjeband.

Kom ihåg att e-tjänsten endast är avsedd för personlig användning.

Mer information om ansökan om uppehållstillstånd hittar du på finländska migrationsverkets webbplats: www.migri.fi.

Ansökan om uppehållstillstånd

  1. Fyll i ansökan om uppehållstillstånd på webben Enter Finland. Välj rätt ansökningsblankett beroende på ditt skäl att komma till Finland (till exempel arbete, studier eller en familjemedlem i Finland). Se till att du skickar in korrekta bilagor.

  2. Om du fyller i ansökan elektroniskt, kan du betala antingen i e-tjänsten eller i samband med att du besöker myndigheten för att styrka din identitet och visa upp de bilagor som behövs för ansökan i original.

  3. När du har fyllt i ansökan boka en tid via e-post: info.pri@formin.fi vid Finlands Ambassaden för identifiering.

  4. Följ handläggningens framskridande I webbtjänsten. Du kan bli ombedd att lämna in ytterligare underlag och du kan även bli kallad till intervju. Ambassaderna kan inte påverka behandlingstiden på Migrationsverket. Du får ett meddelande när beslutet är färdigt.

  5. Om du fåa ett positivt beslut, skickas ditt färdiga uppehållstillståndskort till beskickningen. Ett negativt beslut innebäar att Migrationsverket Ansett att dina grunder för ett uppehållstillstånd var otillräckliga.

Uppehållstillståndskort

När ansökan om uppehållstillstånd blivit godkänd får man ett uppehållstillståndskort som innehåller biometriska kännetecken. Uppehållstillståndskortet är inte knutet till ett visst pass, men personuppgifterna på kortet och i passet måste stämma överens. Man måste alltså förnya kortet om uppgifterna i passet förändras.

Innehavare av uppehållstillstånd som är medborgare i ett land med viseringsskyldighet ska göra en polisanmälan upphållstillståndskortet försvinner eller blir stulet. Anmälan ska visas upp vid Finlands ambassad eller konsulat och sedan måste man ansöka om ett nytt uppehållstillstånd för att kunna resa till Finland.

En person med uppehållstillstånd kan rätt att bo, vistas och röra sig fritt i Finland. Man får avlägsna sig och återvända till landet så länge tillståndet är i kraft. Med uppehållstillstånd för arbetstagare har man rätt att arbeta i Finland.

En person som beviljats uppehållstillstånd i Finland har rätt att under tre månader vistas och resa inom Schengenområdet, till länder dit man inte fått inreseförbud.

Skriv ut

Detta dokument

På andra webbplatser inom utrikesförvaltningen

På andra webbplatser

Uppdaterat 24.5.2017


© Finlands ambassad, Pristina | Information om webbplatsen | Kontaktuppgifter