Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Siviilikriisinhallinta - Suomen suurlähetystö, Pristina : Suomi Kosovossa : Siviilikriisinhallinta

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 

Siviilikriisinhallinta

Suomi osallistuu kansainväliseen siviilikriisinhallintaan päämääränään edistää kohdealueiden kehitystä kohti oikeusvaltioperiaatteiden ja ihmisoikeuksien kunnioitusta, demokratiaa, hyvää hallintoa ja toimivaa kansalaisyhteiskuntaa. Siviilikriisinhallinnan pääasiallinen toimintamuoto on siviiliasiantuntijoiden lähettäminen Euroopan unionin ja kansainvälisten järjestöjen operaatioihin.

Siviilikriisinhallintaoperaatiot toimivat kriisialueilla ja muualla sellaisilla alueilla, joilla yhteiskunnan keskeisimmät toiminnot kaipaavat ulkopuolista vahvistusta. Siviilikriisinhallinnan keskeisiä toiminta-aloja ovat

  • poliisitoiminnan
  • oikeuslaitoksen
  • rajavartioinnin
  • tullilaitoksen
  • vankeinhoitolaitoksen ja
  • muun hallinnon kehittäminen.

Siviilikriisinhallintaoperaatioiden tehtävät voivat koskea myös rauhan- tai tulitaukosopimusten valvontaa sekä vähemmistökysymysten ja demokratian edistämistä. Yhä useammin kyse on myös kohdemaan turvallisuussektorin (armeija, poliisi, rajavartiolaitos, tulli, jne.) laajemmasta uudistamisesta.

Toimijoina operaatioissa ovat esimerkiksi poliisit, tuomarit, syyttäjät, vanginvartijat, rajavartijat, tulliviranomaiset tai hallintoasiantuntijat. Toiminta ulottuu tarkkailu- ja koulutustehtävistä eri viranomaistoimintojen, kuten poliisin tai oikeuslaitoksen tehtävien, sijaistamiseen. EU:n osalta tällaista sijaistamista, eli ns. toimeenpanevia valtuuksia, käytetään ensimmäistä kertaa EULEX Kosovo -oikeusvaltio-operaatiossa, joka käynnistyi vuonna 2008.

EU:n oikeusvaltio-operaatio EULEX Kosovo

EULEXKuva: CMC

Kosovon poliisi-, oikeus- ja tullijärjestelmän kehittämistä tukeva EULEX Kosovo on EU:n suurin siviilikriisinhallintamissio. EULEX Kosovo käynnistyi vuoden 2008 lopulla. Operaatio toimii YKTN päätöslauselman 1244 alla. Mission tehtävänä on auttaa Kosovon viranomaisia kansainvälisten standardien mukaisen, itsenäisen ja monietnisen poliisi-, oikeus-, rajavalvonta- sekä tullijärjestelmän luomisessa. Pyrkimyksenä on vahvistaa tarkkailun, ohjauksen ja neuvonnan kautta Kosovon viranomaisten valmiuksia vastata itse omien instituutioidensa toiminnasta. Missio on luonteeltaan tekninen, mutta sillä on myös ns. monitorointi- ja neuvonantajarooli (monitoring, mentoring and advising) ja eksekutiivista toimivaltaa.

EULEXin toimintaa johdetaan Brysselin kriisinhallintarakenteista. Missiota johtaa kreikkalainen vanhempi diplomaatti Alexandra Papadopoulou. 

EULEXin mandaattia on jatkettu vuoteen 2018 asti. Prioriteetteina ovat järjestäytyneen rikollisuuden ja korruption vastainen toiminta ja oikeusvaltion kehittäminen. Keskeisenä haasteena on operaation toimeenpanevien tehtävien siirtäminen vähitellen Kosovon omille viranomaisille ja aseman vakiinnuttaminen Pohjois-Kosovossa.

EULEXissa suomalaisia toimii erityisesti poliisissa ja oikeussektorin asiantuntijoina kuten tuomareina, syyttäjinä ja tullin sekä rajavalvonnan asiantuntijoina. Suomen osallistuminen missioon on ollut merkittävää. Vuonna 2016 EULEXissa työskenteli yli 20 suomalaista.

Tulosta

Tämä dokumentti

Muualla verkossa

Päivitetty 7.10.2016


© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot