Suoraan sisältöön
Suomen ulkoministeriö

Suomen suurlähetystö, Pristina : Tietoa Kosovosta : Hyvä tietää

SUOMEN SUURLÄHETYSTÖ, Pristina

Str. Perandori Justinian No. 111, Pejton
10000 Pristina, Kosovo
Puh. +383 38 737 000, S-posti: sanomat.pri@formin.fi
English | Suomi | Svenska | facebook
Kirjasinkoko_normaaliKirjasinkoko_suurempi
 
Maatiedosto Kosovo

Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Kosovo sijaitsee Kaakkois-Euroopassa Balkanin niemimaalla. Naapurimaita ovat etelässä Makedonia, pohjoisessa Serbia, lännessä Montenegro ja lounaassa Albania.

 

Kosovon maasto on pääosin vuoristoista, ja korkeimmat huiput nousevat yli kahteen ja puoleen kilometriin.

Asuminen, asunnot

Asuntojen vuokramarkkinat ja -käytännöt vaihtelevat kaupungeittain ja asuinalueittain. Kiinteistövälitysyhtiöitä on monia. Lisäksi omistajat vuokraavat asuntoja suoraan. Asuntoja on mahdollista vuokrata kalustamattomina tai kalustettuina.

 

Suuri kansainvälisten työntekijöiden määrä on nostanut vuokria, mutta vuokrataso on kuitenkin selvästi Suomea halvempi. Asuntojen taso vaihtelee merkittävästi. Lisäksi toistuvat sähkökatkot ovat ongelma monilla alueilla. Varsinkaan kerrostaloissa ei ole generaattoreita. Useilla Pristinan alueilla vettä ei ole saatavilla klo 23–06 välillä. Pienemmissä kaupungeissa ja kylissä vedenjakelu on Pristinan aluetta epävarmempaa.

Autot

Koska julkinen liikenne ei ole kovin kehittynyt, oma auto on usein tarpeellinen. Suomalainen ajokortti on voimassa Kosovossa. Auton omistajalla on normaalikäytännön mukaisesti oltava ajoneuvon rekisteröinti- tai omistusasiakirjat. Omalla tai vuokratulla autolla maahan saapuessa tulee huomioida että ”vihreä kortti” ei ole voimassa Kosovossa. Rajalla on ostettava erillinen pakollinen kosovolainen liikennevakuutus. Suomalaisen autovakuutuksen voimassaolo on syytä tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstä. Kosovon rekisterikilvillä varustetulla autolla ajaminen Pohjois-Kosovossa tai Serbiassa ei ole suositeltavaa.

 

Autonvuokraus on mahdollista (muun muassa Europcar, Hertz, yksityiset yritykset). Vuokrausta tehdessä täytyy tarkistaa vakuutusten kattavuus.

 

Tieverkostoa rakennetaan parhaillaan. Hidastavia tietöitä lukuun ottamatta päätiet ovat enimmäkseen melko hyvässä kunnossa, mutta liikenne on osittain arvaamatonta – liikennepoliisi kuitenkin valvoo ja myös sakottaa, erityisesti ylinopeuksista.

 

Pimeällä liikuttaessa erityisenä vaarana ovat jalankulkijat ja ilman valoja liikkuvat hitaat ajoneuvot, lähinnä erilaiset traktorit. Lumi ja liukkaus yllättävät joka talvi, ja koska useimmat autoilijat käyttävät kesärenkaita läpi vuoden, onnettomuusriski on silloin korkea.

 

Auton huolto on ongelmallista, koska tarpeellisia varaosia joudutaan monissa tapauksissa tuomaan naapurimaista. Talvirenkaiden käyttöä suositellaan talvella. Bensa-asemia on paljon, mutta bensan laatu vaihtelee.

Hankinnat

Muutamien Pristinan keskustassa ja keskustan ulkopuolella olevien supermarkettien tuotevalikoima on hyvä, mutta erikoistuotteita on saatavilla rajoitetusti.

 

Erikoisruokavalioita noudattavat eivät välttämättä löydä kaikkia tuotteita Kosovosta. Monet Kosovossa myytävistä tuotteista, kuten vaatteetja CD- ja DVD-levyt, ovat piraatteja. Pristinassa on muutamia kansainvälisiä vaateketjuja.
 
Kaupat sulkevat ovensa useimmiten kello 20–22 välillä. Kulmakaupat voivat olla auki myöhempäänkin. Erikoisliikkeet sulkevat ovensa aiemmin. Päivittäistavarakaupat ovat auki myös sunnuntaisin.

 

Alkoholia myydään niin supermarketeissa kuin pienissä kulmakaupoissa.

Ilmasto

Kosovossa vallitsee mannerilmasto suurine lämpötilanvaihteluineen. Talvet ovat pitkiä ja kylmiä ja kesät kuumia ja kuivia. Lunta voi sataa marraskuusta huhtikuuhun asti. Kevät ja syksy ovat yleensä lyhyitä, koska myös touko- ja syyskuussa lämpötilat yltävät usein hellelukemiin.

 

Kosovossa on noin 270 aurinkoista päivää vuodessa. Keskimääräinen sademäärä syksyllä on noin 180 millilitraa ja kesällä noin 130 millilitraa kuukaudessa.

Joukkoliikenne

Kosovossa on yksi kansainvälinen lentokenttä Pristinassa, minne liikennöivät muun muassa Austrian Airlines, Adria Airways, Swiss, Turkish Airlines ja SAS ja Air Berlin.

 
Junaliikenne on hyvin vähäistä. Pristinan ja Pejan väliä liikennöi päivittäin kaksi junaa suuntaansa ja Pristinan ja Makedonian pääkaupungin Skopjen välillä päivittäin yksi juna suuntaansa.

Linja-autot ovat yleinen kulkuvälinen sekä maan sisäisessä että alueellisessa liikenteessä. Lippujen hinnat ovat edullisia.

 

 • Kosovon sisäisen ja alueellisen liikenteen aikatauluja: BalkanViator
   

Pristinassa ja muissa suurimmissa kaupungeissa liikennöi paikallisbusseja. Usein linja-auton kyytiin voi nousta myös muualta kuin varsinaisilta pysäkeiltä. Hinnat ovat halpoja.

 

 
Linja-autoa kätevämpi matkustusvaihto on usein taksi, jotka ovat hyvin edullisia. Pristinassa perustaksa alkaa 1,50 eurosta ja muualla maassa useimmiten eurosta. Matkustajien kannattaa käyttää taksimittarillisia takseja. Taksin voi tilata myös puhelimitse.

Juomarahat

Juomarahan antamisesta ei ole selkeitä sääntöjä Kosovossa. Taksimaksun pyöristäminen tasasummaan on tavallista. Juomarahaa on kohteliasta jättää noin kymmenen prosenttia laskun loppusummasta.

Jätehuolto

Jätteet viedään kaduilla oleviin jäteastioihin. Keräysastioita ei ole. Pullot ja tölkit voi laittaa jäteastiaan erillisessä pussissa, jolloin yksityisen kierrätystoiminnan harjoittajien on helppo poimia ne mukaansa.

Kansalliset vapaapäivät

 • 1. tammikuuta: uusi vuosi
 • 7. tammikuuta: ortodoksinen joulupäivä
 • 17. helmikuuta: itsenäisyyspäivä
 • 9. huhtikuuta: perustuslain päivä
 • katolinen pääsiäissunnuntai ja -maanantai: (päivämäärä vaihtelee)
 • ortodoksien pääsiäissunnuntai ja -maanantai (päivämäärä vaihtelee)
 • 1. toukokuuta: vappu
 • 9. toukokuuta: Eurooppa-päivä
 • Ramadanin alkamispäivä (päivämäärä vaihtelee)
 • Bajram (Eid al-Fitr) – Ramadanin paaston loppumispäivä (päivämäärä vaihtelee)
 • Kurban bajram (Eid al-Adha, päivämäärä vaihtelee)
 • 25. joulukuuta: katolinen joulupäivä

Kirjallisuus

 • Why Angels Fall: A Journey Through Orthodox Europe from Byzantium to Kosovo / Victoria Clark. Palgrave Macmillan, 2000.
 • Religion and the Politics of Identity in Kosovo / Gerlachus Duijings. C Hurst & Co Publishers Ltd, 2000.
 • Kosovo: What Everyone Needs to Know / Tim Judah. Oxford University Press, 2008.
 • Kosovo / Gail Warrander and Verena Knaus, Bradt Travel Guides, 2011.
 • Kosovo: A Short History / Noel Malcolm. New York: New York University Press, 1998.
 • Kosova Express – A Journey in Wartime / James Pettifer. University of Winsconsin Press, 2005.

Kodinhoitoapu

Kodinhoitoapua, kuten tilapäistä siivous- ja lastenhoitoapua, on tarjolla edullisesti. Palveluntarjoajista saa vinkkejä kysymällä esim. naapureilta, vuokranantajalta tai talonmieheltä. Varsinaista siivousapua tarjoavia firmoja ei juurikaan ole. 

Koulut ja opiskelu

Yksityiset päiväkodit ja koulut

 

Pristinassa on useita englanninkielisiä, amerikkalaiseen akkreditointijärjestelmään kuuluvia peruskouluja ja lukiota vastaavia kouluja.

 

International Learning Group (ILG), Kosovo on kansainvälisten työntekijöiden lapsille tarkoitettu kansainvälinen koulu ja esikoulu, joka seuraa Iso-Britannian ja Yhdysvaltojen opetussuunnitelmien vaatimuksia. Opetusta järjestetään myös pienemmille lapsille, kokonaisuudessaan koulu tarjoaa opetusta 2–13-vuotiaille.

 

 

Pristina High School keskittyy lukio-opetukseen, mutta koulu tarjoaa myös valmentavaa opetusta vuosikursseille 6–8 lukio-opintoja varten. Koulu perustuu amerikkalaiseen opetussuunnitelmaan ja opettajat ovat amerikkalaisia.

 

 

American School of Kosova on amerikkalaista opetussuunnitelmaa noudattava koulu, jossa on erityisesti kosovolaisia oppilaita. Sillä on myös englanninkielinen päiväkoti. 

 

 

Korkeakoulut 

 

Heinäkuussa Pristinassa ja Mitrovicassa järjestetään kansainvälisiä kesäyliopistoja. Pristinan kesäyliopiston opetusohjelmaan kuuluu myös albanian kielen kursseja.

 

 

American University of Kosovo Germia-puiston lähellä Pristinassa kuuluu amerikkalaiseen akkreditointijärjestelmään ja sieltä valmistuvat saavat todistuksen myös Rochester University of Technologysta.

 

 

Kielikurssit

 

Vieraita kieliä voi opiskella British Councilissa ja Ranskan kulttuurikeskuksessa. Albaniaa ja muita vieraita kieliä voi opiskella yksityisissä kielikouluissa, joita on paljon ympäri kaupunkia. Myös yksityisopetus on mahdollista.

Käymälät

Julkisia käymälöitä ei ole, mutta lähes kaikissa ravintoloissa, kahviloissa ja baareissa on WC. Käymälöiden taso vaihtelee.

Lemmikit

Tuotaessa lemmikkieläimiä Kosovoon kannattaa voimassaolevat säännökset tarkastaa paikallisilta viranomaisilta, esimerkiksi Kosovon suurlähetystöstä Tukholmasta.

Liikennekäyttäytyminen

Kosovon autokanta kasvaa koko ajan. Varsinkin Pristinassa liikennettä on paljon ja se ruuhkautuu usein, koska kaupunkien keskustoja ei ole suunniteltu nykyisille automäärille.

 

Liikenneonnettomuuksia on paljon ja vierailijoiden tulisi olla varovaisia liikenteessä. Kaupungeissa ja valtateillä ajetaan usein ylinopeutta ja riskiohitukset ovat yleisiä. Maaseudulla tiet voivat olla hyvin heikossa kunnossa. Uusia teitä kuitenkin rakennetaan tällä hetkellä paljon.

Majoitus

Hotellitarjonta on laaja. Kaupunkien ulkopuolella on runsaasti halvempia motelleja. Pristinassa ja Prizrenissä on myös hostelleja.

Mitat ja painot

Kosovossa on käytössä metrijärjestelmä.

Muutot

Rahtitavaran kuljetus on mahdollista meri-, maa- ja lentorahtina. Merirahtia voidaan lähettää tai vastaanottaa esimerkiksi Kreikan, Albanian, Montenegron ja Kroatian satamiin. Muuttokuljetukset Kosovoon ovat naapurimaita huomattavasti kalliimmat.

Pankit

Useimpien pankkien automaateista voi nostaa rahaa Visalla, Visa Electronilla ja Mastercardilla. Käteistä käytetään yhä paljon, vaikka kortit ovat yleistymässä. Suurimmissa kaupoissa voi yleensä maksaa kortilla.

 

Western Union -rahalähetyspisteitä on kaupungeissa.

Parturi-kampaamot

Parturi-kampaamoliikkeitä on runsaasti. Hinnat ovat huomattavasti halvempia kuin Suomessa.

Posti

Kosovon postiyhtiö PTK hoitaa postin ulkomaille. Suomeen posti kulkee alle viikossa. Postinjakelu on melko luotettavaa, mutta Kosovossa ongelmia tuottavat epäselvät kadunnimet. Kaikki Serbian kautta kulkeva posti ei päädy perille Kosovoon.

Puhelimet

Kosovolla ei ole vielä omaa maakoodia puhelinliikenteessä. Matkapuhelinoperaattorit käyvät joko Monacon +377 tai Slovenian +386 verkkoja ja kiinteässä puhelinverkossa Serbian +381 ja Slovenian +386 maakoodeja. Paikallisen SIM-kortin hankinta on helppoa ja halpaa. Prepaid-liittymät ovat suosittuja. 3G-liittymä on myös saatavilla.

 

 

Jos valitsee IPKO:n tai Valan operaattoriksi suomalaiseen matkapuhelinliittymään, hinnat ovat samat kuin EU-maiden välillä.

Pukeutuminen

Kosovolaisten pukeutuminen ei pääpiirteiltään juuri poikkea Länsi-Eurooppalaisesta pukeutumisesta.

 

Vaikka enemmistö kosovolaisista on muslimeja, huivit naisilla ovat harvinaisia.

Pysäköinti

Pristinassa on halpoja vartioituja parkkialueita. Useimmiten paikalliset pysäköivät autonsa sinne, missä on tilaa. Usein autoja parkkeerataan muun muassa jalkakäytäville.

Ravinto

Kosovon albaanien ruokakulttuuri on saanut paljon vaikutteita erityisesti turkkilaisesta keittiöstä ja siinä on paljon yhteistä muiden alueen maiden kanssa. Kosovolainen ruoka on varsin lihapitoista, mutta kasviksiakin tarjotaan paljon. Öljyä ja suolaa käytetään suomalaiseen ruokaan verrattuna huomattavasti enemmän.

 

Pristinassa on paljon hyvätasoisia ravintoloja, baareja ja kahviloita. Etenkin italialaisvaikutteisten ravintoloiden määrä on huomattava. Pristinassa on saatavilla myös monia etnisiä keittiöitä. Ravintoloiden hintataso on Suomen hintatasoa alhaisempi.

Rekisteröity parisuhde

Asenteet samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin ovat pääosin kielteisiä, vaikka laissa homo- ja lesbosuhteet sallitaan. Samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröinti ei ole mahdollista.

Suomi-kuva

Suomi-kuva on Kosovossa myönteinen. Suomi tunnetaan muun muassa teknologiasta ja korkeatasoisesta koulutuksesta. 

Sähkövirta

Sähkövirran jännite on yleisesti 220 volttia (50Hz).

Terveydenhuolto

Kaikenkattava matkavakuutus on tarpeen. Kosovossa tarvittavat rokotukset on syytä tarkistaa Suomen terveysviranomaisilta ennen matkaa.

 

Yleinen hätänumero Kosovossa on 112, mutta avun saaminen on epävarmaa erityisesti Pristinan ulkopuolella. Hätätilanteessa voi hakeutua lähimpään sairaalaan, mutta terveydenhoitopalvelujen taso vaihtelee.

 

Julkiset sairaalat eivät vastaa länsimaista tasoa. Varsinkin Pristinan alueella on lukuisia yksityisiä sairaaloita.   

Valokuvaaminen

Mikäli ottaa lähikuvia ihmisistä julkisilla paikoilla, on siihen kohteliasta pyytää lupa. Raja-alueilla ja sotilaskohteissa kuvaaminen on normaalisti kielletty.

Valuutta

Kosovossa on käytössä euro. Serbienklaaveissa ja Pohjois-Kosovossa käytetään pääasiassa Serbian dinaareja, mutta eurotkin hyväksytään yleensä maksuvälineeksi.

Vapaa-aika

Pristinassa on yksi isompi puisto, Germia, joka on suosittu virkistyspaikka. Kaupungissa on myös kuntosaleja, tennisklubeja ja joogasaleja. Lisäksi ympäri maata löytyy maauimaloita, mutta veden laatu on usein huono.

 

Patikointiin Kosovo tarjoaa kauniit puitteet. Merkittyjen reittien määrä kasvaa koko ajan. Esimerkiksi Pejan lähellä olevassa Rugovan laaksossa on merkittyjä patikointireittejä, joissa pääsee helposti nauttimaan vuoristomaisemista.

 

Pristinan ohella muista kaupungeista mm. Prizren on kiinnostava kohde.

Muuta

Jos on saapunut Kosovoon muualta kuin Serbiasta, eikä passissa ole Serbian maahantuloleimaa, rajan ylitys Kosovosta suoraan Serbiaan ei ole mahdollista, vaan maasta tulee poistua muuta kautta.

TulostaLähetä

Tämän sivun sisällöstä vastaa Suomen suurlähetystö Pristina

Päivitetty 17.12.2014

© Suomen suurlähetystö, Pristina | Tietoa palvelusta | Yhteystiedot